7.11.2004  Fuengirola (Espanjan aurinkorannikolla)

Torstaina 21.10. lähdimme Gibraltarilta itään. Nyt siis matkasimme Välimerellä, joka oli tällä kertaa aivan peilityyni. Joitakin delfiinejä näimme, mutta yhtään ei tullut veneen lähelle; ne vaan menivät omia kulkureittejään, eivät tulleet hyppimään ja leikkimään lähellemme.  Päivä oli helteinen ja reilun 20 mailin koneajon jälkeen saavuimme iltapäivällä Esteponaan. Kaupungilla ehdimme hyvin kävellä ja seuraavana aamuna jatkoimme matkaa kohti Benalmadenaa, noin 30 mailin päähän. Edelleen vallitsi täysin tyyni keli ja nyt näkyvyys oli hieman utuinen, välillä jopa huono.
Tällainenkin voi meren pinta olla, kuten on aika usein ollut.  Sää oli utuinen.

Benalmadenan marinan toimistossa virkailija totesi ensimmäisenä, että marina on täysi ja paikka annetaan vain kahdeksi yöksi. Tosin samalla hän kehotti seuraavana aamuna tulemaan kysymään jatkosta. Marinassa ei ole lainkaan vieraspaikkoja, vaan vierasveneille annetaan aina sellainen paikka, jonka omistaja ei ole paikalla. Pilottikirja (=satamaopas) tosin antoi ymmärtää, että vieraspaikkoja olisi helposti saatavilla. Tässä vaiheessa olimme tyrmistyneet, koska Raila ja Jussi olivat tulossa vajaan viikon kuluttua ja mietimme, mitä teemme, jos emme saakaan olla kyseisessä satamassa. Alunperin päätimme tulla Benalmadenan marinaan näin aikaisin sen vuoksi, että jos siellä ei ole paikkoja, niin ehtisimme odotuslaiturissa odottaa vapautuvaa paikkaa ennen vieraidemme tuloa. Nyt tuntui siltä, että olisiko sittenkin pitänyt tulla vasta myöhemmin. No, ajattelimme ottaa päivän kerrallaan, käydä aina kysymässä jatkoaikaa ja toivoa, että saamme olla kyllin kauan.

Saatuamme veneen paikalleen, lähdimme tutustumaan kaupunkiin. Kävelykierros oli pieni shokki: olimme tulleet todelliseen turistipaikkaan. Siihen verrattuna aiemmat Portugalin turistikohteet olivat vielä pientä. Nyt väkeä oli paljon ja suomen kieltäkin kuulimme jatkuvasti. Tähän asti matkan varrella suomalaisten tapaaminen on ollut niin harvinaista, että kun Lissabonissa kuulimme kadulla suomea, niin kävimme juttusille. Nyt löysimme liikkeitä, joista luki ihan selvällä suomen kielellä autokorjaamo, kampaamo, ... Lisäksi löysimme yhdestä kaupasta suomalaisia lakuja ja Iltasanomat.
Benalmadenan kasvitieteellisessä puutarhassa oli komea kaktuskokoelma.

Kaupungilla kävelimme useana päivänä todella runsaasti (yhtenä päivänä yli 20 km). Benalmadenan naapurissa noin 3-4 kilometrin päässä on Torremolinos ja sielläkin kävimme useamman kerran. Kävelymme päätavoitteita oli etsiä polkupyörät. Aioimme ostaa käytetyt pyörät, mutta niitä emme löytäneet, joten lopulta ostimme uudet pyörät. Saa nähdä sitten ensi keväänä, saammeko ne kuljetettua Suomeen vai myymmekö pois. Olipa mukava päästä liikkumaan pyörällä; niillä pyyhälsi vikkelästi kauppaan ja venesatamassakin suihkuun, jonne meidän veneeltämme oli matkaa yli 600 metriä. Samoin tuo joka aamuinen satamakonttorissa käynti hoitui helpommin. Satamakonttori oli veneeltämme vesitse vain noin 100 metrin päässä, mutta maitse sinne piti kiertää koko polveileva satama-allas, jolloin matkaa tuli noin 1,5 km yhteen suuntaan. Teimmepä yhtenä päivänä yli 40 km pyörälenkinkin.

Keskiviikkona 27.10. maksaessamme taas satamamaksua konttorin mieshenkilö olisi jo antanut useamman päivän peräkkäin, mutta eräs konttorin nainen sattui kuulemaan sen ja totesi, että meille sanottiin tullessamme, että paikka on vain kahdeksi yöksi ja seuraavana perjantaina meidän täytyy lähteä. Tämä kyseinen nainen oli epäystävällisin ihminen, mitä koko matkalla olemme tavanneet ja ilmeisesti työyhteisössäkin vaikeaksi henkilöksi koettu, koska mies ei sanonut tuossa tilanteessa mitään. Kyseisellä naisella emme nähneet yhtään kertaa pienintäkään hymyn häivää kasvoilla emmekä kuulleet yhtään kohteliasta sanaa; hän vain hoiti tympeä ilme kasvoillaan asiat. Nyt tuntui, että hän patisti meitä lähtemään vain sen vuoksi, kun hän kerran oli alunperin tullut antaneeksi paikan vain kahdeksi yöksi (tosin jo tuolloin olimme olleet viisi yötä). Paikallemme ei käsittääksemme ollut kukaan tulossa, sillä olimme yhtenä päivänä nähneet toimistossa listan, jossa venepaikkamme haltija oli merkinnyt saapumispäiväkseen vasta marraskuun loppupuolen. No, ajattelimme pohtia ongelmaa vasta perjantaina, kun Raila ja Jussi ovat jo paikalla.

Tuon edellä mainitun epäystävällisen naisen lisäksi tapasimme marinan venetarvikeliikkeessä myös koko matkamme laiskimman myyjän. Siellä oli tosi kohtelias nuori mies, mutta toinen vanhempi (paikan omistaja?) ei kyllä millään tavoin koettanut myyntiä edistää. Menimme eräänä päivänä ostamaan ruuveja. Kun hyllyn reunassa olevasta lapusta ei saanut hintaa selville, niin Ari meni kysymään kassapöydän takana istuvalta mieheltä hintaa. Ensin hän vain totesi, että kyllä siellä on lapussa hinta, mutta me sanoimme vaan, että emme näe sitä. Silloin hänen oli pakko keskeyttää lehden lukunsa ja ristisanatehtävien täyttäminen ja vääntäytyä liikkeen perälle, jossa ruuvilaatikon lapusta ei todellakaan saanut selvää. Hän kertoi arviolta ruuvien hinnat. Keräsimme käsiimme neljästä laatikosta erilaisia ruuveja ja marssimme tiskille miehen luokse maksaaksemme ne. Tuossa vaiheessa hän antoi minulle paperin ja kynän, ja meidän piti itse lähteä katsomaan ruuvilaatikoista koodinumerot. No me teimme kiltisti käskyn mukaan, koska todella tarvitsimme niitä ruuveja ruuvivarastoomme (muuten olisimme kyllä jättäneet ruuvit miehen eteen tiskille ja lähteneet pois). Kun sitten menimme koodien kanssa takaisin tiskille, hän laittoi meidät vielä laskemaan, kuinka monta ruuvia oli kutakin lajia. Ihme, ettei vielä itse pitänyt laskea yhteishintaa ja lyödä kassakoneeseen!

Keskiviikkona iltapäivästä alkoi vesisade ja sitä kestikin seuraavaan aamuun. Kadut lainehtivat vedestä, mutta onneksi sade loppui torstaiaamuna ja päivästä tuli kaunis ja lämmin, sillä olihan nyt kovasti odotettu vieraidemme tulopäivä. Menimme hotellille heitä vastaan ja kyllä oli mukava tavata heidät. Heti ensimmäiseksi illaksi varasimme hotelilta saunan, jossa oli uima-allas ja pieni kuntosalinurkkaus. Sauna oli selvästi rakennettu jälkeenpäin uima-allastilan nurkkaan ja se oli hieman hupaisan näköinen, mutta ulkoasu petti, sillä saimme tosi hyvät löylyt. Vielä saunan jälkeen ilta oli lämmin käyskennellä  pitkin katuja ja kujia täyden kuun valaistessa meren rantaa. Ensimmäiseksi yöksi Raila ja Jussi jäivät hotellilleen ja me kävelimme veneelle (4 km).

Seuraavana aamuna päätimme, ettemme enää käykään kyselemässä jatkoaikaa venepaikallemme, vaan vaihdamme suosiolla Fuengirolaan. Kun olimme pyöräillessämme käyneet siellä katsomassa marinaa, saimme satamakonttorissa erittäin ystävällisen kohtelun ja satama vaikutti mukavammalta kuin Benalmadena. Benalmadenan satama-altaassa oli alkanut lännen puoleisten tuulien myötä vene keikkua jo melko runsaasti ja satama-allas oli tosi likainen. Dieseliä kellui veden pinnalla ja se haisi, lisäksi vedessä oli mahdoton määrä muovipusseja ja yhtenä aamuna ajelehti muovinen puutarhatuolikin veneemme ohitse. Näin alkoikin olla jo aika helppo päätös jättää koko satama, vaikka Fuengirola onkin kauempana Railan ja Jussin hotellista. Tuo ei sitten loppujen lopuksi haitannut mitään, sillä loppuajan he olivatkin veneellä.

Perjantaina 29.10. siirryimme siis tänne Fuengirolaan noin 7 mailin matkan ja täällä satama on rauhallinen ja suojaisa, ei keinu. Seuraavina päivinä autoilimme ensin itään hurjia serpentiiniteitä Almerian kautta Sierra Nevadan vuoristoon, sitten länteen Gibraltarille ja kolmannen lenkin teimme Fuengirolan pohjoispuolelle. Sierra Nevadalla nousimme noin 2500 metriin, jolloin ulkolämpötila oli jo -2 astetta ja lähihuipuilla oli lunta ja tien varressakin näimme ilmeisesti aurauksen jäljiltä lumikasan. Aamulla olimme lähteneet täysin kesäsäästä ja mukana oli kyllä lämmintäkin vaatetta, mutta en pukenut niitä ylle. Niinpä tuossa lämpötilassa meinasi paljaita varpaita sandaaleissa palella. Illalla takaisin rantaan tultuamme lämpötila oli noin 18 astetta. Gibaraltarin matkalla poikkesimme ensin Marbellan lähellä Jose Banuksen venesatamaan ja lähempänä Gibraltaria Sotogranden satamaan. Nämä marinat ovat "jetsetin" suosimia satamia ja kyllä siellä olikin  hulppeita veneitä ja autoja.
Jose Banuksessa on tämän näköisiä navettoja!
(Kuva on Jussin ottama.)

 Gibraltarilla näimme paitsi kuuluisat apinat niin myös upeat tippukiviluolat, joissa emme olleet Arinkaan kanssa käyneet. Kolmantena autoilupäivänä oli jälleen upeita serpentiiniteitä ja eräs  vaikuttava kohde oli Rondan kaupunki. Se on rakennettu 100 metriä syvän rotkon molemmille puolille ja rotkon ylittää kolme siltaa.


Gibraltarin komeissa tippukiviluolissa

Kuva Rondan kaupunkia jakavan rotkon ylitse menevältä sillalta

Loppuaika meni lähipaikkoja katsellen kävellen, välillä bussilla ja junalla ajellen sekä ostoksia tehden. Rantaelämää emme harrastaneet, mutta toki rannalla kävelimme. Purjehtiminen jäi tällä kertaa, kun tuulet olivat loppuviikosta niin olemattomia. Iltaisin ihastelimme ympäröivien vuorien näkymää; oli veikeän näköistä, kun pimeän tultua kadut näkyivät vuoren rinteellä valonauhoina ja talojen valot tuikkivat siellä täällä. Säät olivat suomalaista kesäsäätä lämpötilan vaihdellessa 19-23 asteen välillä. Katukuvasta erottaa hyvin turistit paikallisista: turistit ovat shortseissa tai muuten kevyesti pukeutuneet ja paikallisväestöstä osa käyttää jo toppatakkia. Sateilta vältyimme viikon aikana lukuun ottamatta paria pientä kuuroa lomaviikon alussa ja lähtöpäivänä. Torstai-iltana 4.11. oli sitten edessä haikea eroaminen, meillä oli ollut todella mukava viikko yhdessä. Parasta oli tietysti nähdä Raila ja Jussi, mutta siinä sivussa saimme monia ihania tuliaisia Suomesta (ruisleipää, salmiakkia, kahvia ja muutaman muunkin kaivatun jutun).

Paitsi Torremolinoksessa ja Benalmadenassa myös täällä Fuengirolassa Suomi on tosi vahvasti esillä; täältä löytyy monia erilaisia suomalaisia kauppoja ja palveluita. Lauantai-iltanakin löytyi saman päivän Helsingin Sanomat satama-alueella olevasta suomalaisesta ravintolasta; kyllä logistiikka pelaa.  Liekö vieraidemme täällä oleminen tuonut Suomen niin pinnalle minun ajatuksissani, että perjantai-iltana tuli mieleeni mennä kysymään tuosta ravintolasta (tai baarin tyyppinen se ehkä enemmän on), olisiko siellä tavallista grillimakkaraa. Olihan siellä ja hyvältä se maistui. Ari jo epäili, että minulla on koti-ikävä. En tiedä, onko sen kummemmin koti-ikävää, mutta täällä on tullut ensimmäistä kertaa mieleen jotkut suomalaiset herkut (tosin grillimakkara ei ole kovinkaan usein mikään erityinen herkkuni, mutta silloin tällöin kesällä grillattuna tai takassa paistettuna se maistuu hyvältä). Toki kotiväki ja ystävät ovat useinkin mielessä, mutta onneksi puhelimen, tekstiviestien ja sähköpostien kautta kuulee mukavasti Suomessa olevien kuulumiset. Lisäksi koemme tällä hetkellä, että kotimme todella on tämä veneemme. Meillä on tässä pienessä tilassa kaikki tarpeellinen, eikä yhtään ole tullut mitään ahtaan paikan kammoa; täällä on todella kodikasta ja mukavaa asustaa.

Perjantaina soittelin pariin marinaan ja kyselin talvipaikkaa meille. Täällä Fuengirolassa ei ole tilaa, enkä ole edes ihan varma, haluaisimmeko viettää talvea näin turistipaikassa. Puheluissa selvisi, että Almerian lähellä Almerimarissa on vielä vähän tilaa. Täältä sinne on noin 200 km ja niinpä vuokrasimme päiväksi auton ja kävimme siellä veneen papereiden kanssa varmistamassa paikkamme ja maksoimme venepaikan helmikuun loppuun asti (päivähinta sähkön ja veden kanssa veroineen on tämän vuoden puolella vajaa 6 euroa ja ensi vuonna reilut 6 euroa, josta saimme vielä 10 % alennusta). Paikkamme näytti olevan tosi suojaisessa sopukassa ja marinan henkilökunta oli todella ystävällistä. Tässä vaiheessa näyttää siis siltä, että jätämme välillä veneen sinne ja tulemme joulun alla Suomeen. Saa sitten nähdä, kuinka tarkenemme tammikuun pakkasissa Mäntyharjulla mökillä (Suomen kotimmehan on vuokralla) vai palaammeko pikapikaa joulun jälkeen tänne etelään.

Tänään sunnuntaina on taas parin hieman viileämmän, tuulisemman ja epävakaisemman päivän jälkeen lämmintä ja kaunista. Kävimme (shortseissa) pyöräilemässä parin kymmenen kilometrin lenkin. Matka ei ollut pitkä, mutta siihen sisältyi nousuja. Ensin pyöräilimme 50 metrin nousun Los Pacosiin, joka on suomalaiskylä; kadun nimi on Avenida de Finlandia, siellä on suomalaisia liikkeitä ja kadulla kuulimme puhuttavan enemmän suomea kuin espanjaa. Sen jälkeen nousimme 400 metrin korkeudelle läheiseen Mijaksen vuoristokaupunkiin, jossa olimme jo autoillenkin käyneet. Siinä tulikin jo paita litimäräksi. Alaspäin huristeltiin vauhdikkaasti.
Mijaksesta oli komeat näkymät alas. Taustalla on Välimeri, jonka rannasta olemme hikipäässä polkeneet ylös (pyörissämme on 21 vaihdetta ja pienintä tarvittiin).

Nyt lähdemme ehkä huomenna maanantaina pienin päivämatkoin kohti Almerimaria. Netissä weather.unisys.com -sivut lupaavat ensi viikonvaihteeksi  kovia pohjoistuulia ja sään kylmenevän, joten pyrimme olemaan siihen mennessä Almerimarissa. Sitten me vaan asumme veneessä (siis emme  luultavasti juurikaan purjehdi) ja katselemme ympärillemme; pyöräilemme, matkustamme bussilla lähitienoille, pyrimme käymään uudelleen Sierra Nevadassa ennen Suomeen lähtöä ja ties mitä sitten muuta keksimmekään. Vieressä on komea golfkenttä; eihän sitä tiedä, vaikka innostumme kokeilemaan elämämme ensimmäistä kertaa golfia tai jotakin muuta uutta. Tai sitten vaan luemme, ulkoilemme ja löhöämme. Mielenkiintoista on myös nähdä, millainen on Etelä-Espanjan talvi.


Paluu lokikirjaan
Paluu etusivulle