9.10.2004  Vilamoura (Etelä-Portugali)

Sineksestä emme lähteneetkään vielä lauantai-iltana, kuten alunperin suunnittelimme, vaan sunnuntaiaamuna 3.10. noin klo 4 komeassa kuutamossa. Satama-altaassa oli mukavan tuntuinen pohjoisen puoleinen tuuli ja ajattelimme saavamme hyvän purjehduspäivän (77 mailia Lagosiin). Olimme laskeskelleet, että nopeuden pitäisi pysyä 5 solmun tienoilla, jotta ehtisimme perille ennen pimeän tuloa. Melkein saman tien, kun olimme saaneet purjeet ylös, tuuli kuitenkin heikkeni niin, että nopeus putosi noin 2 solmuun. Siis ei auttanut muu kuin siirtyä koneajoon ja sitä jatkuikin koko päivän. Portugalin länsirannikolla on ollut useita kertoja se tilanne,  että yöksi tuuli on yltynyt. Muuten päivisin tuulet ovat olleet melkoisen heikkoja pohjoisen puolen tuulia. Jossakin oli kuitenkin nyt tuullut, sillä maininki oli tällä kertaa aika kookasta ja venettä keikuttelevaa. Lisäksi kun ei tuullut, niin silloin maininki keikutti vielä enemmän venettä, koska ei ole ollut purjetta tasapainottamassa kulkua. Ilmeisesti olemme kuitenkin jo niin paljon keikkumiseen tottuneet, ettei ruuan laitot ja muut sisähommat olleet minkäänlainen ongelma; lukeminen maittoi ja minä otin tietysti vielä aamun kuluessa  parin tunnin unet. Päivän mittaan delfiinit kävivät taas pitkästä aikaa tervehtimässä meitä.

Päivän mittaan seurailimme GPS:stä, että ehdimme perille noin klo 18.30, emmekä pitäneet mitään kovaa vauhtia edes koneella. Noin 20 mailia ennen Lagosia saavutimme Portugalin lounaiskärjen, mistä kulkumme kääntyi itään. Samalla alkoikin noin 1-1,5 solmun vastavirta . Vastavirtaa emme olleet osanneet lainkaan ottaa huomioon aikataulua pohtiessamme. Kun siihen asti oli näyttänyt, että ehdimme Lagosiin noin klo 18.30 niin tuolla aikataululla olisimme ehtineet vielä sisälle marinaankin, jonka suulla oleva kävelysilta avataan klo 19 asti. Alunperin olimme vaan pohtineet, että kunhan sataman suulle ehdimme päivän valossa (eli viimeistään noin klo 19.30), niin kyllä me siitä osaamme hyvin ajaa marinan odotuslaituriin ja nukkua siinä yömme. Nyt pistimme kaasua lisää ehtiäksemme marinaan sisälle asti. Seurasimme GPS:stä perille pääsyn aikaennustetta ja tiukalle näytti menevän. Lagosiin tullessamme ranta oli komeaa pystysuoraan mereen laskeutuvaa kalliota, johon maininkien tyrskyt sortuivat valkoisena kuohuna. Toisinaan kallioiden välistä oli osa kivestä aikojen kuluessa hävinnyt ja pystyssä oli erillinen kivipaasi. Välillä näkyi veden voima veden rajaan syntyneistä luolista. Lopussa vastavirta hellitti niin, että olimme marinan odotuslaiturissa noin 18.40 eli oletimme ehtivämme marinan sisälle.
Portugalin ja samalla koko Euroopan lounaiskärki Capo de Sao Vincente

Komeita kallioita ja luolia Lagosin lahden suulla

 Ari juoksi toimistoon selvittämään sisäänkirjautumista. Hän viipyi ja viipyi. Noin viisi minuuttia ennen klo 19 lähestyi purjevene marinaa ja valmistauduin jo siihen, että jos silta avataan sitä varten, niin minä ajan samalla sisälle ja koetan keksiä jonkin paikan, mistä voin ottaa Arin veneeseen. Irrottelin jo köysiä valmiiksi, kun näin Arin tulevan ja hän totesi, ettei ole mitään kiirettä: siltaa ei enää avata, kun se täytyy pitää alhaalla lähiaikoina lähtevälle junalle menevien matkustajien takia ja henkilökunnan työaika loppuu klo 19. Siis yövyimme odotuslaiturissa. Marinan toimistossa oli ollut joku toinen asioimassa niin monisanaisesti, että Ari ei ollut ehtinyt edes hoitaa paperiasioita, vaan häntä oli kohteliaasti pyydetty tulemaan seuraavana aamuna uudelleen klo 9. Loppujen lopuksi tuo asioiden hidas hoito osoittautuikin ihan hyväksi jutuksi.  Ari oli kuitenkin ehtinyt saada kulkukortin, joilla päästiin suihkuun, mutta koska heidän tietokoneillansa sisäänkirjautuminen oli tapahtunut vasta maanantaina, niin pois lähtiessämme maksaessani satamamaksuja, ei tuota ensimmäistä yötä myöskään laskutettu.

Lagos oli taas aivan erilainen paikka kuin Sines oli ollut. Marinassa oli paljon vierasveneitä; monia lähdössä lähiaikoina Kanarialle ja edelleen Karibialle, paljon englantilaisia veneitä ja jonkin verran jo talvehtimaan jääneitä veneitä. Lagosissa oli kaiken kaikkiaan runsaasti turisteja, mikä ei ole mikään  ihme, sillä onhan siellä noin 6 kilometrin pituiset upeat hiekkarannat ja ainakin vielä helteet jatkuivat. Kaduilla kuuli jatkuvasti monia muita kieliä kuin portugalia, ravintoloissa oli englannin, saksan ja jonkin muunkin kieliset ruokalistat portugalin lisäksi, kaupoissa saattoi asioida hyvin englanniksi jne.

Veneilijän kannalta Lagosin marina oli hyvä: suojainen satama-allas, suihkut siistit ja tuli kunnolla lämmintä vettä, ruokakaupat parin sadan metrin päässä ja niissä hyvä valikoima, netti heti laiturin edessä (taas olisi tarjolla myös langaton verkko laitureille, jos olisi verkkokortti; joskin hintakin on kova: 10 euroa/päivä) eli kaikki lähellä, uimarannalle ehkä noin 500 metriä. Ensin tuo turistipaikan luonne hiljaisemman ja tavallisen portugalilaisen Sineksen jälkeen vähän tökki, mutta tarkemmin ajatellen Lagos alkoi vaikuttaa niin hyvältä paikalta, että jos emme Espanjan puolelta löydä hyvää satamaa talveksi, voi olla, että vielä palaamme Lagosiin.
Marina-alue oli siisti ja kauniisti hoidettu..

Heti marinan takaa lähtee juna, jolla voi matkustaa katselemaan paikkoja ympäriltä ja pohjoispuolella alkaa vuoristoalue, jonne pääsisi bussilla ja jossa mainostetaan olevan pyöräilyreittejä ja kävelypolkuja sekä termisen kylpylän, jollaiseen emme Necessen kanssa aivan ehtineet autoretkellämme. Veneellä (tai kumiveneellä) voisi käydä katsomassa lähistöllä sijaitsevia luolia. Marinassa oli jo yksi suomalaisvene, joka oli jäämässä talvehtimaan sinne.

Maanantai-iltana kävimme syömässä yhdessä veneemme "ison siskon" Jon 40:n s/y Frodon miehistön kanssa. Kyseisen veneen olimme tavanneet jo Lissabonissa ja uudelleen Sineksessä. Vene tuli Lissaboniin suoraan Atlantin takaa ja kuulimme jo etukäteen kyseisen veneen tulosta, sillä Necessen väki oli saanut viestin, että tällaisessa kanadalaisessa veneessä on mukana suomea puhuva miehistönjäsen (Necessen Karin kaukainen kanadalainen sukulainen, joka oli asunut Suomessakin). Jo Lissabonissa vierailimme puolin ja toisin toistemme veneissä ja kun Lissabonissa veneen miehistö oli osittain vaihtunut, tutustuimme miehistön uusiin jäseniin (mm. kipparin isään ja kipparin tyttäreen). Kävi ilmi, että heilläkin on sukulaisia Suomessa ja kippari osasi sitä kautta jopa ruotsia (mutta ei suomea). Mukavia ihmisiä, joita saatamme nähdä vielä, sillä heilläkin oli suunta Välimerelle.

Muuten Lagosissa aika kului osittain konehuolloissa (öljynvaihto, kiilahihnan vaihto, siipipyörän vaihto, merivesisuodattimen puhdistus) ja osittain rannalla kävelemisessä (teimme kaksi kertaa varmaankin noin kahden tunnin kävelyn). Me mielellään kävelemme rannalla, emmekä suinkaan osaa rannalla löhöillä. Pitkästä aikaa kauppa oli lähellä, joten täydentelimme ruokavarastoja ja nautimme pikkukauppojen jälkeen hyvistä valikoimista.

Keskiviikkona 6.10. vähän ennen puolta päivää lähdimme eteenpäin suuntana 20 mailin päässä sijaitseva Albufeira. Päivä oli lämmin, vaikka pitkästä aikaa olikin osittain pilvinen ja tuulikin virisi leppoisaksi purjehdustuuleksi. Meren pinnassa oli vaan mukavia pieniä aaltoja, vaikea oli edes kuvitella, että purjehditaan Atlantilla, ennemminkin meri vastasi vaikkapa Saimaata. Albufeirassa on ihan uusi marina, jota ei ole edes kartoissa ja eikä kunnolla kirjoissakaan. Nauticalissa (opas, jossa ovat vuorovesitaulukot ja satamakuvaukset) on kuitenkin koordinaatit ja kyllähän aallonmurtaja erottui jo hyvissä ajoin. Aallonmurtajien välistä avautui täysin kallioon kaivettu kanjoni, jota pitkin pääsimme marinan vastaanottolaituriin. Nyt oli jo vastaanottolaiturilla henkilökuntaa kiinnittämässä köydet ja kun Ari oli käynyt selvittämässä meidät sisään, niin vastaanottolaiturista lähtiessämme annetulle laituripaikalle, taas irrottamassa köysiä ja jopa kysyi tarvitaanko apua laituripaikkaan menossa. Ainakin palvelu tuntuu pelaavan. Laitureissa oli hyvin tilaa (kuten on ollut joka paikassa) ja suihkut olivat siistit, vaikka olivatkin parakeissa. Ilmeisesti kiinteä rakennuskin on tulossa. Hyvä paikka muuten, mutta lähellä ei ole kauppaa ainakaan vielä ja kaupungille on jonkin verran matkaa.

Lyhyen päivämatkan seurauksena ehdimme vielä hyvin kaupungille. Luulimme keskustan olevan sen verran kaukana, että hyppäsimme bussiin. Se tosin vei meidät vähän syrjään linja-autoasemalle, vaikka kovasti olimme koettaneet bussiin noustessamme bussikuskilta kysellä, meneekö bussi keskustaan. Otimme vielä toisen bussin, jonka vakuutettiin menevän keskustaan. Sillä pääsimmekin muutaman sadan metrin päähän vanhasta kaupungista. Kaupungilla kävelimme katuja ja katselimme ympärillemme ja lopulta etsiydyimme jälleen nettipaikkaan. Samasta paikassa oli myös divari, josta saimme ostettua pari englannin kielistä dekkaria. On meillä toki vielä mukaan ottamistamme kirjoista, joita oli kai noin 60 kpl, vielä jonkin verran lukemattakin. Edelleen kaupungilla käyskennellessämme osuimme paikkaan, joka mainosti saunaa ja mehän tietysti kyselemään hintaa jne. Olisi siellä ollut uima-allaskin ja kuntosali, mutta eihän meillä ollut mitään uimapukuja mukana. Pääasia oli, että hintaan (5 euroa per henki) sisältyivät pyyhkeet ja näin pääsimme saunaan. Koko saunatiloissa ei ollut ketään muita ja siellä olisi ollut tavallisen saunan lisäksi myös turkkilainen höyrysauna, mutta siinä emme käyneet. Nautimme tosi hyvistä löylyistä, kun vettäkin saattoi heittää kiukaalle toisin kuin monissa muissa ulkomailla kokemissamme saunoissa (Ruotsissa tai Saksassa). Ihan tuntui suomalaiselta saunalta ja uskomattoman ihanalta monen kuukauden jälkeen.

Saunasta tultuamme oli jo pimeää (ehkä noin klo 20), mutta hämmästyimme, miten lämmintä edelleen oli. Hihattomassa puserossa ja shortseissa tarkeni hyvin. Bussimatkoista viisastuneina päätimme nyt etsiä kävelyreitin takaisin veneelle (karttaa ei ollut). Rannan reunaa pitkin lähtikin valaistu polku, jota seurailimme muutaman sata metriä, mutta sitten se loppui. Siitä jatkui vain pensaiden välistä kapea polku eteenpäin. Koska suunta oli oikea, päätimme vaan työntyä sekaan. Hetken kuluttua päädyimmekin kadun reunaan, jossa vastassa oli lukuisia kissoja (Portugalissa (villi)kissoja on ollut paljon). Muutaman kadun jälkeen olimmekin jo satama-altaan reunalla. Lopulta tuo kävelyreitti ei ollut varmaankaan paljoakaan yli 1,5 kilometriä, joten seuraavana päivänä emme edes pohtineet bussin käyttöä.
Albufeiran hiekkaranta oli aivan keskellä kaupunkia.

Albufeiran marinassa näimme jälleen yhden suomalaisen veneen, jota kävimme jututtamassa. Kysymyksessä olikin mielenkiintoinen vene. Vene oli s/y Cabane III ja omistajat olivat kiertäneet sillä jo kolme kertaa maapallon. Ne teistä, jotka luette Vene-lehteä, huomasitte ehkä s/y Iiriksen jutussa maininnan samaisesta veneestä. Nyt tuo vene oli omistajineen talvehtimassa Albufeiran marinassa; toki he aikoivat vielä purjehtiakin lähialueilla tänä syksynä. Heidän kanssaan tuli esille mm. se, että tänä syksynä täällä päin on ollut harvinaisen pitkään näin lämmintä. Eli nämä meidän nauttimamme 25-30 asteen helteet eivät lienekään ihan normaalia enää näin myöhään syksyllä. Kiva juttu, että tällaista on kuitenkin nyt tänä syksynä ollut.

Torstaina minä päätin ottaa Arin "minulle syntymäpäivälahjaksi" ostamat sukelluslasit käyttöön ja sukeltaa tutkimaan, millainen on potkurin sinkkien tilanne. En minä nyt niin tarkkaan asiaa ymmärrä, mutta mielestäni niitä oli vielä runsaasti jäljellä eli toistaiseksi ei tarvitse niiden vaihdosta kantaa huolta. Samalla totesin, ettei pohjassa ole myöskään mitään suurempaa kasvillisuutta tai näkkejä kiinnittyneinä. Ainoastaan vähän levää tuntuu kertyvän ihan vesirajaan toiselle puolelle, kun vene ui sen verran syvässä, että myrkkymaali ei aina ihan yllä veden pintaan asti. Kävin pyöräyttämässä lokinkin anturia, kun loki oli tullessamme jälleen näyttänyt vähän alakanttiin. En kuitenkaan huomannut siinä mitään levää tai rihmaa tms. ja herkästi se tuntui pyörivän. (Kuitenkaan seuraavana päivänä se ei pyörinyt lainkaan.) Vesi oli niin lämmintä (ja satama-allas puhdas), että hyvin tarkeni sukellella ilman märkäpukua.

Perjantaina 8.10. tuuli vihelsi vanteissa, kun lähdimme peräti 7 mailin purjehdusmatkalle tänne Vilamouraan. Receptionlaiturissa piti vielä pysähtyä kirjautumaan ulos ja palauttamaan kulkukortit, joista tällä kertaa panttina oli vain 20 euroa, kun välillä pantti on ollut 50 euroakin. Täällä Portugalissa olemme kyllä melkoisen tarkassa seurannassa, sillä kun sisään kirjautuessamme Ari oli jo sanonut, että seuraava satamamme on Vilamoura, niin vielä nyt he tarkistivat, onko edelleen suunnitelmamme mennä Vilamouraan. En tiedä, seuraako joku todella sitä, että ilmestymmekö Vilamouraan vai menemmekö jonnekin muualle. Toisaalta tuntuu oudolta, kun Itämeren piirissä on totuttu menemään ja tulemaan miten vaan, kunhan satamamaksu maksetaan. Toisaalta onhan se  turvallista, jos joku todella seuraa, sillä jos meille jotakin sattuisi, niin ainakin satamatietojen perusteella selviäisi nopeasti, mistä olemme lähteneet ja mihin aikoneet mennä.

Receptionlaiturissa vene heilui ja keikkui jo aika lailla eli keli merellä olikin kovempi kuin mitä laituripaikallemme huomasimmekaan. Aallonmurtajan aukon jälkeen avasimme vain osittain keulaa ja aika suuressa, mutta jyrkässä ja lyhyessä aallokossa huristelimme tuon 7 mailin matkan. Välillä pärskeet löivät istuinkaukaloon asti, mutta tuntui upealta ja oudolta, että kun kastuimme, niin saman tien kuivuimmekin eikä palellut shortseissa ja lyhythihaisessa paidassa. Onhan Itämerellä totuttu siihen, että tuollaisessa kelissä on oltava sadekamppeet päällä.
Perjantaiset aallot Vilamouran rannassa

Vilamouran marina on Portugalin suurin marina - 1300 venepaikkaa. Kaupunki tuntuu olevan lähes pelkkä turistipaikka  monine vapaa-ajanviettomahdollisuuksin: on lukuisia golfkenttiä, ratsastustalleja, kasino, pitkät hiekkarannat, ravintoloita ja hotelleja. Vilamouran marina ja ranta-alue saa meiltä ison plussan ympäristöystävällisyydestänsä. Marinan päädyssä kadun varrella on iso taulu, jossa kiinnitetään huomiota ympäristökysymyksiin: ethän tuhlaa vettä ja sähköä, ethän heitä jätteitä veteen, ... Rannallakin on lajitteluroskikset. Lisäksi marinassa on septin tyhjennysvene, joka tulee kutsusta ilmaiseksi veneen vierelle tyhjentämään septin, upea juttu. Septin tyhjennyssysteemejä on tosi vähän Suomen ulkopuolella näkynyt, vain siellä täällä joku yksittäinen.

Täällä taas totesimme, että kyllä maailma on pieni, ainakin purjehtijoiden maailma. Marinassa nimittäin on Ristiina-niminen Jon 40 -purjevene. Kyseisen veneen amerikkalaiset omistajat olemme tavanneet muutama vuosi sitten loppukesästä Ristiinassa. He olivat joidenkin suomalaisten ystäviensä kesämökillä Ristiinassa ja olivat tilanneet upouuden Jon 40:n, jonka valmistusta he olivat käyneet tehtaalla katsomassa. He olivat silloin kiinnostuneet näkemään meidän veneemme. Veneeseemme tutustuessaan he kertoilivat, että kun heidän veneensä seuraavana keväänä valmistuu, niin he aikovat ainakin aluksi seilata Euroopassa. Viime kesänä kävi sattumalta ilmi yhdestä netin matkakertomuksesta, että silloin he olivat joko Espanjassa tai Portugalissa (en muista varmasti, missä) ja nyt he ovat siis täällä. Valitettavasti emme ainakaan toistaiseksi ole nähneet veneellä ketään; liekö sitten vene jätetty talvehtimaan tänne vai ovatko omistajat vain tilapäisesti poissa. Ajattelimme joka tapauksessa viedä heidän veneeseensä "Tervehdyksen Ristiinasta" -lappusen ennen kuin lähdemme täältä eteenpäin.

Eilen perjantaina täällä muuten tuli sadekuuroja ensimmäisen kerran moneen viikkoon ja tänään lauantaiaamuna ropautti myös vettä. Lämpötila oli eilen kuitenkin edelleen hellelukemissa ja tänään aamun lämpötila 16 astetta. Jatkossa on säätiedotus lupaillut enää reilua 20 astetta. Täältä jatkamme luultavasti huomenna matkaa joko Portugalin ja Espanjan rajalle tai sitten oikaistaan yöpurjehduksena suoraan Espanjan puolelle Cadizin lahden tienoille.


Paluu lokikirjaan
Paluu etusivulle