11.8.2004 Brest (Ranskan läntisimmässä niemessä)
Tiistaina 3.8. lähdimme Englannista Ranskaan. Määränpäämme oli Cherbourg, joka on lähes suoraan sen hetkisestä olinpaikastamme Portsmouthista etelään. Edessä oli noin 70 mailin matka ja luvassa oli heikohkoa länsi-lounaistuulta. Toivoimme tuulevan sen verran, että pääsisimme purjein; olimmehan viime aikoina ajelleet aika paljon koneella heikoissa tuulissa ja olisi vaihteeksi mukava edetä purjein. Lähtöajan valinta vaati taas jonkin verran laskeskelua ja pohdintaa, jossa piti ottaa huomioon Wigth-saaren ympäristön vuorovesivirrat ja se, ettemme halunneet mennä uuteen satamaan pimeällä. Päädyimme lähtemään noin klo 15.30 ja purjehtimaan yön aikana Kanaalin ylitse. Laskeskelimme, että vaikka vene kulkisi hyvinkin, niin aamulla päivä ehtisi valjeta ennen Ranskaa ja toisaalta huonollakin tuulella ehtisimme perille ennen pimeän tuloa.
Kuvittelemamme Kanaalin ylitys heikossa tuulessa lipuen tai koneella avittaen muuttuikin hieman toisenlaiseksi. Parin tunnin kuluttua lähdöstä tuuli yltyi nopeasti Wigth-saaren kupeessa niin, että ensin rullattiin keulaa sisään ja sitten tehtiin jo reivikin (reilusti yli 10 m/s tuulta). Ihmettelimme, mistä moinen tuuli johtui. Olimme tutkineet säätiedotuksia niin netistä kuin satamakonttorin seinältäkin ja otimme tässä vaiheessa vielä Suomen kautta tekstiviestisäätiedotuksenkin, mutta kaikissa puhuttiin vain heikoista tuulista. Meitä vaivasi ajatus, miten kovaksi tuuli vielä yltyy. Luotimme säätiedotuksiin ja päätimme jatkaa edelleen matkaa, vaikka tuuli olikin sillä hetkellä melko vastainen. Huolimatta vastaisesta tuulesta ja veden roiskumisesta kannelle, aallokko ei kuitenkaan ollut sellaista tökkivää kuin Itämerellä. Illan aikana tuuli heikkenikin. Meille jäi arvoitukseksi, onko tuollainen tuuli tyypillistä korkean Wight-saaren kupeessa vai johtuiko se kauempana näkyvistä ukkospilvistä vai oliko se vaan jokin muu ennusteesta poikkeava tuuli.
Auringon laskiessa muuttui jälleen tilanne, tuuli oli ihan sopiva, mutta yhtäkkiä laskeutui tosi tiukka sumu. Välillä jopa maston huipussa oleva valomme näkyi sameasti. Suunnistuksen kanssa ei ollut ongelmaa, onhan GPS tosi hyvä laite, mutta vähän hirvitti, kun olimme ylittämässä Englannin kanaalin laivaväyliä, eikä meillä ole tutkaa. Alkuyöstä emme nukkuneet lainkaan, vaan tähystimme molemmat koko ajan kovasti, mikä sinänsä oli hassua ja oikeastaan turhaakin, kun kerta kaikkiaan mitään emme nähneet. Sumu jatkui aivan aamuun asti ihan Cherbourgin sataman edustalle. Aamuyöstä nukuimmekin sitten jo vuorotellen. Emme tiedä, menikö laivoja miten usein, ainoastaan parin laivan sumutorven töräytykset kuulimme, joista voimme päätellä niiden kulkusuunnankin ja sen, että ne olivat melko lähellä. Oli hyvä, että etenimme purjein, jolloin saatoimme kuulla ääniä (vaikka välillä tuulen kohinakin oli melkoinen). Sumu oli hyvin alhaalla meren pinnan lähellä, sillä välillä näkyi suoraan yläpuolellamme tähtiä ja kuukin möllötti ajoittain näkyvissä, mutta ympärillemme emme nähneet juuri mitään. Sumun takia yö oli kylmä ja kostea; pitkät kalsarit ja fleecepuserot piti jälleen pukea ylle ja vaikka vettä ei satanut, niin joka paikka oli märkää ja mm. puomista ja purjeesta tippui vettä jatkuvasti. Yöllä kohtasimme jälleen meille uuden ilmiön: veneen aaltojen kuohuissa loisti upeita valoisia täpliä; ne olivat vedessä olevaa planktonia, jotka näkyvät samalla tavalla kuin kiiltomadotkin pimeällä. Kaiken kosteuden keskellä ihailimme tätä näkyä.
Alkumatka oli tultu tiukkaan vastaiseen, sitten oli välillä jo höllätty purjeita, kunnes jälleen yritimme nousta niin tiukasti tuuleen kuin suinkin mahdollista, mutta emme vaan päässeet nousemaan haluttuun suuntaan, vaan kurssi painui koko ajan alemmaksi. Hetken ajattelun ja virtakarttojen tutkimisen jälkeen vahvistui syyksi, kyllä tiedossamme ollut, mutta jotenkin vielä tajuamaton, sivuttainen virta. Se vei meitä välillä noin 60 astetta liikaa itään. Tiesimme, että muutaman tunnin kuluttua virta kääntyy länteen, mutta vaati melkoista pokkaa antaa veneen vaan mennä noin paljon sivuun ja luottaa siihen, että lopulta virta palauttaa meidät takaisin oikeaan suuntaan. Näin kuitenkin kävi; teimme aikamoisen kaarroksen idän kautta, mutta hyvällä vauhdilla (virran ansiosta lokin näyttämä veden suhteen 5-6 solmua oli todellisuudessa pohjan suhteen 9-10 solmua) lähestyimme lopuksi aivan tarkasti Cherbourgin aallonmurtajien aukkoa. Lopussa jouduimme jopa pienentelemään purjeita sen vuoksi, että etenimme liian lujaa eikä päivä meinannut ehtiä valjeta. Useamman sisäkkäisen aallonmurtajan jälkeen kiinnittäydyimme laituriin noin klo 7 aamulla ja kävimme nukkumaan pariksi tunniksi. Englannin kanaali oli jälleen ylitetty, tällä kertaa loppujen lopuksi purjehduksellisesti hyvillä tuulilla.
Jo laituriin tullessamme havaitsimme iloiseksi yllätykseksemme tutun näköisen veneen laiturin päässä. Prusakien s/y Serenada Mikkelistä oli saapunut edellisenä päivänä. Heillä on edessään meitä paljon pidempi reissu Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan (tarkemmin www.serenada.net). Viivyimme Cherbourgissa reilut kolme päivää ja heidän kanssaan oli mukava istua iltaa ja vaihtaa kuulumisia.
Jendrek, Seija ja Kai meillä iltakylässäKeskiviikkona aamupäivällä poliisi ja tulli kävivät läpi veneitä. Tämä oli ensimmäinen kerta reissumme aikana, kun meiltä kyseltiin mitään papereita. Nyt he halusivat nähdä passit, veneen paperit (näytimme kansainvälisen huvivenetodistuksen) ja VHF-luvan. Hetken niitä tutkittuaan he kysyivät, miten sanotaan suomeksi Good bye (=näkemiin) ja tämän kuultuaan lähtivät eteenpäin (eivät käyneet edes veneessä).
Cherbourg vaikutti ihan mukavalta ja kauniilta kaupungilta. Jollakin tavalla kaupunki oli eri tyyppinen kuin englantilaiset kaupungit, vaikka vaikea on sanoa, mikä ero niissä oli. Täällä jouduimme ensimmäistä kertaa tilanteeseen, että olemme maan kielen suhteen täysin ummikkoja ja se tuntui aika oudolta ja hassulta. Vielä Hollannissakin saatoimme tekstejä ymmärtää jonkin verran saksan kielen kautta, mutta nyt vaan katselimme ympärillemme esim. erilaisia kylttejä, eikä meillä ollut harmainta aavistusta, mitä niissä luki. Toki joitakin sanoja saatoimme päätellä muiden kielien kautta ja muutaman sanan olemme jo sanakirjan kautta oppineetkin, mutta mukava olisi, jos ranskaakin osaisi edes vähän. Kun on vastakkain kaksi henkilöä, jotka kummatkaan eivät puhu englantia äidinkielenään, niin voi käydä, kuten minulle kävi kysyessäni info-pisteestä englanniksi kirjastoa; tyttö opasti meidät kirjakauppaan (kirjasto = library englanniksi ja kirjakauppa = librairie ranskaksi). Uudessa satamassa jälleen osa ajasta meni tavallisten juoksevien asioiden hoitoon: kaasun vaihto, kauppakäynnit, venetarvikeliikkeisiin tutustuminen, nettikahvilan etsiminen, kaupungilla kävely jne. Torstaina iltapäivällä kävimme satamaa vastapäätä olevassa La Cite de la Merissa, jossa kuvattiin meren alaista elämää. Siellä oli mm. aivan uskomattoman iso akvaario (useamman rakennuskerroksen korkuinen) ja suurin sukellusvene, mihin olemme tähän mennessä tutustuneet.
Perjantaiksi 6.8. vuokrasimme polkupyörät ja lähes koko päivän tutkimme ympäristöämme vähän laajemmin. Ensin poljimme länteen noin 30 km:n lenkin, joka suuntautui ensin meren rantaa pitkin, mutta sitten nousimme hurjan nousun sisämaahan. Nousussa tuli kyllä hiki pintaan ja puuskutus kuului. Ari rohkaisi nousun kuluessa, ettei se ole sen kummempi kuin viime talvena suksilla Ylläkselle nousu, johon minä totesin, että taisi silloin olla vähän parempi kunto. Nousun jälkeen oli toki mukava lasketella mäkeä alas takaisin meren pinnan tasolle. Tutustuimme myös pariin puistoon, joissa oli aivan ihania puita ja kukkivia kasveja (mm. metrin tai kahden metrin korkuisia eri värisiä hortensioita).
Siellä se meri näkyy, mistä olimme polkeneet ylös.
Lauantaiksi 7.8. oli luvattu itätuulta, joka olisi siis meille myötäistä, joten vaikka katsottavaa olisi ollut Cherbourgissa lisääkin, niin olimme päättäneet lähteä suotuisalla tuulella. Prusakien kanssa pohdimme yhdessä sopivaa lähtöaikaa ja seuraavaa kohdetta ja päädyimme lähtemään noin klo 13. Muutaman tunnin kuluttua lähdöstä saapuisimme Kanaalin saarien (Alderneyn ja Guernseyn) väliin ja siellä virrat voivat olla melkoisia, joten ajoitus piti jälleen osua kohdalleen. Aallonmurtajista ulos päästyämme aika pian näimme jälleen meille uuden luonnon ihmeen: hai uiskenteli melko lähellä venettä. Emme aikoneet nyt pysähtyä Kanaalin saarille (ehkä paluumatkalla), vaan hyödyntää itätuulen kunnolla ja jatkaa matkaa jälleen yön ylitse ja katsoa seuraavana päivänä, missä olemme ennen pimeän tuloa. Olimme yhdessä Prusakien kanssa miettineet muutamia vaihtoehtoja valmiiksi. Tällä kertaa yöpurjehdus oli aika helppo; laivaväylillä emme olleet, oli upea tähtikirkas yö ja planktonit hohtivat jälleen valoaan. Välillä tuuli yltyi niin, että reivasimme ison purjeen, mutta koko ajan meno oli suhteellisen helppoa. Saimme nukuttua vuorotellen ja aamupäivällä jatkoimme vielä nokosia. Aamulla näimme delfiinejä, jotka olivat kuitenkin pienen matkan päässä eivätkä tulleet leikkimään kanssamme. Sunnuntaina iltapäivästä tuuli välillä tyyntyi ja purjehdittuamme 115 mailia jouduimme vaihtamaan koneajoksi. Samoihin aikoihin alkoi myös sade, jota emme olleetkaan saaneet pariin viikkoon. Olimme Englannin kanaalin loppupäässä ja varsinainen Atlantti lähestyi, minkä huomasimme maininkien kasvusta. Noin klo 17 saavuimme L'Aber Wrac'hiin, joka on pieni kylä Ranskan läntisimmän niemen pohjoisrannalla. Seuraavaan vaihtoehtoiseen satamaan emme olisi enää ehtineet päivän valossa. Tälle pätkälle tuli lokimme mukaan matkaa 139 mailia (matkan pituuteen virhettä antaa sekä oman lokimme virhe alakanttiin että virrat välillä vastaan, välillä myötäiseen).
Tässä satamassa laituripaikat olivat täynnä, mutta edustalla oli runsaasti poijuja vierasveneitä varten. Tosin poijutkin olivat kaikki täynnä niin, että kiinnittäydyimme poijussa jo olevan veneen kylkeen. Heti kiinnittäytymisemme jälkeen satamapoika tuli veneellä rahastamaan satamamaksua ja vei meidät samalla rantaan; halusimmehan tutustua paikkaan, mihin olimme tulleet. Vettä satoi ja kylä oli melkoisen pieni, joten emme kauaa rannassa viipyneet. Takaisin veneelle liftasimme yhden kumijollan kyydissä (emme viitsineet itse pumpata kumijollaa yhtä yötä varten). Edellisen puoliksi nukutun yön jälkeen uni maittoi nyt hyvin jo varhain ja sitä riitti pitkälle aamuun.
Maanantaiaamuna 9.8. pohdimme VHF:n välityksellä s/y Serenadan kanssa jälleen sopivaa lähtöaikaa. Huomioon piti ottaa alkumatkan virta, sitten aivan erityisesti Chenal du Fourin välillä kovakin virta ja lopuksi ennen Brestiä olevan salmen virta. Näiden kaikkien yhteensovittaminen tuntui aika mahdottomalta yhtälöltä, mutta onneksi oli lähes "neapin" aika ja virrat olivat heikoimmillaan (neap = vuoroveden vaihtelut vähäisimmät, spring = vuoroveden vaihtelut suurimmillaan, kuunkierron eri vaiheet vaikuttavat vuorovesien vaihteluun). Vielä lähtiessä oli puhetta, että jos näyttää huonolta (esim. vastatuuli voimistuu), niin emme mene Chenal du Fourin salmesta läpi, vaan kierrämme saaret. Matkaan lähdimme edellisen päivän sateen jälkeen nyt kauniissa auringon paisteessa ja päivän mittaan lämpötilakin nousi shortsikeliksi avomerelläkin. Tämän päivän aikana koimme edellisenä päivänä saamaamme maininkien alkukokemukseen lisää todellisia valtameren maininkeja. Oli upea tunne, kun vene lähti nousemaan maininkia ylös ja nousi ja nousi ja sitten tasaisesti laskeutui alas. Välillä veneet hävisivät näkyvistä ainakin saalinkien tasolle saakka (mainingit olivat noin 3-4 m korkeita, mutta kun itse olimme pohjalla, niin katsoimme yläviistoon ja siksi näimme mastoista vain yläosan) . Nyt sai ihan tosissaan katsoa, ettei jokin pieni moottorivene jäänyt näkemättä. Mainingit olivat pitkiä ja me nautimme tästä uudesta kokemuksesta.
Tuuli pysyi heikkona ja Chenal du Fourin läpimenossa ei ollut mitään ongelmia. Myötävirta ja vasta-aallokko tekisivät salmeen kovemmalla tuulella ja virralla melko ongelmallisen aallokon. Päivän aikana kiersimme niemen ympäri edellisen satamapaikkamme eteläpuolelle Brestiin. Päivämatka oli 43 mailia, josta loppuosa livuttiin purjein heikossa tuulessa.
Tiistaina 10.8. vuokrasimme yhdessä Prusakien ja heidän miehistönsä Kain kanssa auton ja ajelimme kaakkoa kohti katsomaan menhiriä, jotka ovat vanhoja maassa pystyssä olevia isoja kiviä. Ihmettelimme paikkaa ja kivien tarkoitusta; onko se ollut jokin riittipaikka vai onko niillä jokin astrologinen tarkoitus vai miksi ihmiset ovat joskus kuljettaneet isoja kiviä, nostaneet ne pystyyn ja järjestäneet osan niistä riveihin. Samalla matkalla näimme myös kaunista vehreää ranskalaista maaseutua ja totesimme, ettei noissa maisemissa oikein viitsisi pyöräillä; oli siellä sellaisia mäkiä. Välillä pysähdyimme meren rannalle piknikille.
Kai, Seija ja Ari ihmettelevät kiviä. Osa kivistä oli melkoisen suuria, kuten oikealla oleva kivi.
Tänään keskiviikkona aamupäivä menikin kauppa-asioilla. Kun meillä oli vielä auto käytössä puoleen päivään asti, niin hamstrasimme kaupasta kaikkea mahdollista painavaa tavaraa. Eilen Ari kävi kaupassa jalkaisin ja lähin kauppa on satamatytön mukaan noin 15 minuutin kävelyn takana. Ihmettelimme, miten kauan hän siellä viipyi ja miten hikisenä hän tuli takaisin (ei kai vaan kunto ole heikentynyt aamulenkeistä huolimatta!), mutta tänään havaitsimme selityksen: lähikauppa on tosi ison mäen päällä. Brestin keskustaan on matkaa muutama kilometri, joten nyt olisivat polkupyörät tarpeen, mutta kyllä sinne ihan kätevästi pääsee bussillakin. Aamupäivän kauppareissun jälkeen minä kävin kaupungilla nettikahvilassa tutkimassa pidemmän ajan säätilanteita ja Ari etsi lähiseudulta aamulla mereen pudottamansa kuomun putken tilalle uutta. Putki löytyi, mutta ei ensimmäisellä käynnillä, kun meitä vielä opetuttaa täällä vietettävän siestan aika. Noin klo 12-14 suurin osa kaupoista on kiinni (ja kadut ovat tyhjiä).
Tällä hetkellä sääennusteet näyttävät siltä, että olemme täällä useamman päivän. Tänään on tuullut ihan reippaasti; sikäli ehdimme hyvään aikaan tänne satamaan, että eilen ja tänään tuskin olisimme tulleet Chenal du Fourista vastatuuleen läpi. Nyt on ollut myös pitkästä aikaa pilvinen (viime sunnuntain lisäksi) ja osittain sateinen päivä, lämpötila on noin 20 astetta. Jatkossakin on edelleen luvassa reippaita vastatuulia, joten odottelemme rauhassa suotuisia tuulia. Pyykitkin täytyy vielä pestä ja tuossa vieressä on Euroopan suurin valtamerien elämään keskittynyt tiedekeskus, Oceanopolis. Kuulostaa mielenkiintoiselta ja luultavasti tutustumme huomenna sen ihmeelliseen maailmaan.