25.6.2004 Kalmar (Etelä-Ruotsissa, mutta meidän Ruotsissa kulkumme kannalta keskiosaa)

On juhannusaatto ja olemme siis edelleen Kalmarissa. Edellisen jutun kirjoittamisen jälkeen keskiviikkona 23.6. illalla tuuli yltyi idän puolelta kovaksi. Kalmarin satama on suojainen poukama, mutta idän suunnasta tuleva aallokko ehtii kasvaa muutaman kilometrin matkalla ja illan mittaan aallokko keinuttelikin veneitä aikalailla. Itse olimme istuneet sisällä tunnin tai kaksi ja kyllähän vene oli alkanut keinua, mutta vasta kun astuimme ulos huomasimme, millainen keinutus olikaan käynnissä. Veneemme oli kyllä tukevasti kiinni laiturissa eikä meillä ollut mitään hätää, mutta veneestä pois astumisessa ja veneeseen nousemisessa saimme olla tarkkana, ettemme pudonneet välille. Niin paljon veneen keula nousi ja laski aaltojen tahdissa. Ulompana oleva eräs pienempi vene kyllä keikkui niin rajusti, että tuskin siellä kovin hyvin nukuttiin.
Nyt olemme jo niin etelässä, että vietämme juhannusta palmujen alla.

Olimme jo aiemmin päättäneet olla pari päivää satamassa, mikä osoittautui hyväksi päätökseksi, sillä jo kolmatta päivää on jatkunut kova tuuli. Täksi illaksi tänne Kalmariin odottamaltamme Roxanne-veneeltäkin saimme eilen (24.6.) tekstiviestin, että he pitävät säätä Falsterbon kanaalissa täältä noin 150 mailia länteen ja ilmeisesti jatkavat matkaa huomisaamuna. Nyt emme sitten vielä ole päättäneet, odotammeko heitä edelleen täällä vai lähdemmekö mekin eteenpäin heitä vastaan. Kun itse olimme aiemmin pohtineet, jäämmekö turhan herkästi satamaan kovalla tuulella, tuntui tuo heidän viestinsä lohduttavalta. Heillä olisi sentään ollut myötäinen tuuli ja ovathan he kokeneempia merien kiertäjiä, mutta kuitenkaan hekään eivät jatkaneet matkaansa. Luimme muuten juuri ruotsalaisesta lehdestä, että Saksassa on sää aiheuttanut ongelmia rakennuksille, kaatanut puita ja ainakin kaksi ihmistä on kuollut.

Näinä päivinä täällä on ollut aamuisin kaunista auringonpaistetta, jopa shortsikeliä eli lähes 20 astetta, mutta päivän mittaan pilvisyys on lisääntynyt ja sateitakin on tullut. Täällä Ruotsissa juhannuksena ei kokkoja polteta, vaan pystytetään juhannussalko, mikä tapahtuu jo iltapäivällä. Niinpä tänään kävelimmekin noin 3 kilometrin päähän, jossa ensin juhannussalko koristeltiin koivun ja pensaiden oksilla ja kukilla, minkä jälkeen se nostettiin pystyyn ja sitten väki tanssi salon ympärillä. Aiempina kesinä olemme pari kertaa olleet juhannuksena Tanskassa eräässä eteläisessä saaressa, missä ihan oikeana juhannuspäivänä eli 24.6. poltetaan illalla kokko. Saksassa ollessamme juhannuksesta ei  ole ollut tietoakaan; siellä aatto on aivan tavallinen työpäivä ja juhannuspäivä normaali lauantai.

Juhannussalko nousemassa
On ollut mukava kuulla, miten sukulaisemme ja ystävämme ovat matkaamme sivuiltamme seuranneet. On toivottu lisättäväksi kartta, mistä ilmenisi sijaintimme ja nyt olemme jonkinlaisen saaneet aikaiseksi, joskin hieman epämääräisen. Tämän hienompaa karttaa emme pysty laittamaan mm. sen vuoksi, että päivitämme sivuja kännykän GPRS-yhteyden kautta ja joudumme rajoittamaan tiedostojen kokoa. Viime vuonna vielä sisältyi kuukausimaksuun 100 megatavua tiedonsiirtoa ja silloin saatoimme hyvin vapaasti käyttää Internettiä tätä kautta, mutta harmittavasti kevättalvella hinnoittelu muuttui niin, että nyt  ulkomailla 1 megatavu maksaa olikohan se 7 vai 8 euroa. Nyt joudummekin säät ja sähköpostit katselemaan nettikahviloissa tai turisti-infoissa ja ainoastaan nämä sivumme päivitämme GPRS:n kautta. Tämän vuoksi myöskään kuvien lukumäärää sivuillemme emme pysty lisäämään, muuten menee koko matkabudjetti sekaisin. Nettikahviloissa ym. julkisissa paikoissa ei taas yleensä voi tällaista tiedostojen siirtoa tehdä. Myöhemmin on tarkoitus lähettää CD-rompulla kuvia suoraan Suomeen, jossa Piiparin Seppo koostaa niistä  kuvagalleriaa. Samoin Sepolla on työn alla vieraskirja, jonka valmistuttua voitte laittaa sitä kautta meille viestejä tai kysymyksiä.

Summittainen sijaintimme kartalla ja suunniteltu reittimme


Kalmarin satama tiistai-illan tyvenessä, Suvisussumme taustalla näkyvässä venerivissä

Luultavasti noin viikon verran olemme vielä Itämerellä ja sitten siirrymme Kielin kanavan kautta meille aivan uusille vesille Pohjanmeren puolelle. Tosin siellä parin päivän matkan jälkeen aiomme suunnata Hollannin kanaville. Tähän asti olemme kulkeneet meille jokavuotisia tuttuja reittejä, minkä vuoksi emme ole tulleet kertoneeksi mitään eri paikoista tai niiden nähtävyyksistä. Täällä Kalmarissakin on komea linna, jossa olemme joskus aiemmin vierailleet ja museoitakin on koluttu. Nyt olemme lähinnä suoritelleet ihan normaaleja arkiaskareita, kävelleet, lukeneet ja muuten vaan oleskelleet. Kirjoja otettiin varmaankin ainakin 50-60 kappaletta mukaan ja oletimme niitä olevan paljon, mutta nyt jo näyttää siltä, että jossakin vaiheessa ne loppuvat. Voihan tosin olla, että kun pääsemme uusiin paikkoihin, ei enää tulekaan luettua yhtä paljoa, vaan enemmän kuljeskeltua ja katseltua paikkoja. Samoin näiden sivujemme kirjoittaminen tulee tehtyä selvästi herkemmin, kun ei ole mitään erityistä ohjelmaa, vaan ollaan vaan paikallaan. Saa nähdä harveneeko tahti, kun uudet paikat houkuttelevat tutkimusretkille. Näiden  vanhojen tuttujen reittien myötä on matkamme tähän asti tuntunut ihan tavalliselta kesälomareissulta. Tosin nyt ollaan jo sen verran lähellä Kielin kanavaa, että vähitellen tulee yhä useammin mieleen vuorovedet ja muut edessä olevat meille ennen kokemattomat asiat.

Paluu lokikirjaan
Paluu etusivulle