2.5.2005  Bayona (Pohjois-Espanjan lounaisosassa)

Lagosissa viivyimme lopulta keskiviikkoon 20.4. asti. Tiistaina 19.4. satamaan saapui viikon verran telakalla ollut suomalaisvene s/y Carina. Olimme tavanneet veneen jo tulomatkallamme Lagosissa,  missä he olivat viettäneet talven. Muutenkin siellä oli aika paljon talvehtineita veneitä, suurin osa kuten muuallakin brittejä, mutta myös Kanadasta ja USA:sta oli useampi vene. Lähes kaikki veneet ovat matkalla Välimerelle, me niitä harvoja, jotka suuntaamme pohjoista kohti (Carinakin tulee myöhemmin kesällä perässä).

Olisimme viihtyneet Lagosissa pidempäänkin, mutta vähitellen alkoi olla jo paineita siirtyä vähän eteenpäin, ettei sitten jossakin vaiheessa paluumatkaa tulisi kamala kiire. Jostain syystä me todella pidimme Lagosista; siellä oli hyvä hiekkaranta kävellä ja Arin aamulla lenkkeillä, oli mukavia teitä pyöräillä, kaupunki oli sopivan pieni, jossa kaikki oli lähellä, satama tosi suojainen, suihkut olivat siistit jne. Miinuksena ainoastaan se, että turisteja oli paljon niin nyt kuin syksylläkin. Olemme matkan varrella nähneet paljon mukavia paikkoja ja useimmissa olemme viihtyneet hyvin, mutta Lagos on toistaiseksi ensimmäinen paikka, josta lähtiessä tuli haikea mieli siitä, että emme ehkä koskaan enää sinne palaa. Toisaalta sinne voisi tulla joskus uudelleen ihan vaan tavalliselle turistimatkalle.
Vasemmassa reunassa komea kaakelein päällystetty talo (tyypillistä Portugalissa). Karusellikin oli Lagosissa viehättävä.

Lagosissa ollessamme oli jatkuvasti puhaltanut tuuli pohjoisesta. Tällä Portugalin rannikolla on odotettavissakin pohjoisen puolen tuulia eli olimme varautuneet siihen, että edessä voi olla työläitä taipaleita. Keskiviikkoaamuna piti olla luvassa länteen kääntyvää tuulta. Aamulla oli vähän aikaa heikkoa kaakkoistuulta, mutta sitten tuuli kääntyi kuitenkin pohjoiseen eli meille käytännössä vastatuuleksi, mutta oli sentään aiempia päiviä heikompaa; voimakkuudeltaan noin 15-20 solmua (8-11 m/s). Maininki oli vielä edellisten päivien tuulten jäljiltä aika isoa ja veneen kulku oli sen mukaista keikutusta. Ruuan laitoimme keikutuksesta huolimatta, mutta jälleen olimme molemmat vähän huonovointisia. Ihmettelimme, miten nyt olemme jo kaksi kertaa kokeneet mainingit niin pahoina, vaikka kai tulomatkallakin keikuimme, emmekä kärsineet siitä lainkaan. Voi olla, että pitkien satamassa olojen jälkeen vaatii taas aikansa ennen kuin totumme. Toisaalta nyt oli kyllä maininki sellaista, että vene nousi aallon päälle ja kummallisesti välillä "putosi" (pehmeästi, mutta yllättäen) aallon harjalta alas niin, että mahan pohjassa oikein muljahti (kuvittele jotakin Linnanmäen laitetta tunti toisensa jälkeen). Lagosin jälkeen Sines olisi seuraava mahdollinen satama, mutta kun sinne emme olisi ehtineet ennen pimeän tuloa, niin päätimme jatkaa saman tien yön ylitse. Illan mittaan maininki alkoi pienentyä ja puolen yön jälkeen nukkuminen sujui jo oikein hyvin. Merellä oli tällä kertaa viileää; päivällä vain noin 14 astetta ja yöllä 12 astetta. Tuli mieleen Suomen alkukesä; pipot, hanskat ja fleecekerrastot olivat tarpeen.

Yöllä oli komea kuutamo ja tähtikirkas taivas, ja aamun sarastaessa lähestyimmekin jo Cascaisin satamaa Lissabonin edustalla. Taivalta oli tällä kertaa takana 122 mailia. Tulomatkalta sataman virkailijoista oli jäänyt pikkuisen jäyhä mielikuva, mutta nyt odotuslaiturilla oli yövahti ottamassa köysiä vastaan, toivotteli tervetulleeksi, kertoili, että satamakonttori avautuu vasta tunnin kuluttua, mutta oli valmis päästämään meidät suihkuun nyt jo ja lopuksi toivotteli mukavaa päivän jatkoa. Samoin satamakonttorissa asioituamme venepaikallemme mennessämme laiturilla oli kaksi marinan henkilöä ottamassa köysiä vastaan. Liekö henkilökunta uuden kauden alussa palvelualttiimpaa vai mikä lie, mutta kyllä nyt tunsi itsensä tervetulleeksi marinaan. Lisäksi nyt oli vielä talviajan hinnat, jotka olivat alle puolet syyskuisista hinnoista. Kun vielä kerroimme, että haluamme lähteä seuraavana aamuna ennen konttorin avautumista, niin sekään ei ollut mikään ongelma. Sanoimme vain, mihin aikaan aiomme lähteä ja he pyysivät marinan yövartijaa tulemaan meidän veneellemme ja tuomaan kulkukorttien panttirahat. Uskokaa tai älkää niin kyseinen henkilö saapui minuutilleen sovittuun aikaan! 

Marinassa kiinnitti huomiotamme ruotsalainen purjevene, jonka nimi oli Satumaa. Myöhemmin päivällä sieltä tulikin mies juttusille ja puhui selvää suomen kieltä. Hänen purjehduskumppaninsa oli umpiruotsalainen, mutta hän itse oli lähtenyt Suomesta vuonna 1971. Lähdettyään Tukholmasta he olivat kolunneet jo 5 vuotta Välimerta, mutta nyt olivat matkalla Azorien, Madeiran, Kanarian saarten ja Cap Verden kautta Brasiliaan. Muuten päivä Cascaisissa meni nopeasti ihan kauppaostoksilla, tiskatessa, jälleen veneen huuhtelussa suolakylpyjen jälkeen ja muissa pikku askareissa. Vaikka edellinen päivä merellä oli ollut viileä, niin maissa oli jälleen noin 20 astetta.

Perjantaiaamuna starttasimme klo 7 matkaan. Tuuli oli aluksi reipasta vastatuulta, mutta pian se heikkeni lähes tyyneksi. Maininkikin oli aiempaa pienempää. Puolen päivän tienoilla sää oli harmaata ja tihkua satoi alas; emme olleet varmoja oliko se sumua vai ihan reilua sadetta. Tällä kertaa epäilin jo lämpömittarimme olevan rikki, sillä se näytti nyt merelläkin 20 astetta, mutta kyllä sää tuntuikin ihan mukavan lämpimältä. Tihkun jälkeen alkoi vielä aurinkokin paistaa ja Penichen niemen jälkeen tuuli voimistui puhaltaen lännen ja luoteen väliltä. Tuosta niemen kärjestä meidän suuntamme kääntyi koilliseen ja niinpä saimme pitkästä aikaa todella nautittavaa purjehdusta. Maininki oli noin 2 metristä, mutta se ei tuntunut missään. Vene kulki ihanan tasaisesti ja vaikka tuulta ei ollut kuin 10-15 solmua (6-8 m/s) niin nopeus pysyi 5-6,5 solmun välillä. Illan suussa saavuimme Nazareen 66 mailin päivämatkan jälkeen.
Nazareeta aallonmurtajan kärjestä kuvattuna. Vasemman reunan mäen töyräältä oli komeat näkymät.

Satamaan tultuamme vastassa oli jokin viranomaisten edustaja, joka pyysi ottamaan tavalliseen tapaan passit ja veneen paperit mukaan ja lähtemään hänen mukaansa. Tällä kertaa matka ei ollutkaan suoraan satamakonttoriin, vaan ensin täyttämään paperit, emme päässet selville, minkä viranomaisen luona. Tuntui aivan kuin olisi kysymyksessä maahantuloviranomainen, mutta ei se oikein sitäkään voi olla. Joka tapauksessa vasta kun siellä oli paperit täytetty, he ohjasivat paikkaan, mistä saimme laiturin portin ja suihkun avaimet (satamakonttori oli nyt jo illalla kiinni). Tässä toisessakin paikassa täytettiin paperi veneen tiedoista. Arin juostessa näitä asioita, minä ehdin jo mainiosti keitellä perunat. Kaikki olivat olleet hyvin ystävällisiä, mutta aikaahan noihin kului yli puoli tuntia. Illalla tullessamme olimme vaan laittaneet veneen kiinni tyhjään laiturin päätyyn. Seuraavana aamuna saapui sitten marinan satamakapteeni paikalle ja kertoi paikan, johon meidän pitää siirtyä, sillä laiturin päätypaikka oli varattu isoille veneille. Samalla hän antoi marinaa ja kaupunkia koskevan infopaperin ja yllätys yllätys, se oli suomen kielellä. Hän totesi vaatimattomasti: "luonnollisesti suomeksi"! Eipä tullut kysyttyä, kuinka monella kielellä heillä noita papereita on.

Lauantaina 23.4. mainingit olivat jälleen melko juhlavan kokoisia, mutta vaikka ne vyöryivät aallonmurtajaan, niin Nazaren satama-allas on viimeisen päälle suojainen. Infopaperissa kehutaankin, ettei satamaa tarvitse koskaan sulkea huonon kelin vuoksi. Muutamista Portugalin rannikon satamista (lähinnä Aveiro ja Figueira da Foz) on nytkin viime päivinä tullut Navtexiin tietoa, milloin ne on suljettu esim. alle 11 tai alle 15 metrisiltä veneiltä ja milloin taas avattu. Satama poikkeaa myös rutkasti edellisistä "hienoista" satamista. Laitureissa oli vain pari vierasvenettä, isoja kalastusaluksia oli ihan vieressä ja sataman rakennukset näyttivät armeijan kasarmeilta. Suihkut olivat puhtaat, mutta selvästi vanhat; ovessa olikin lappu, että ne ovat menossa remonttiin ja pahoiteltiin niiden kuntoa. Satamakonttorin ulkopuolella oli ikkunassa "musta lista" veneistä, jotka ovat jättäneet maksamatta satamamaksunsa; veneitä oli reilu kymmenen, joukossa ei ollut yhtään pohjoismaista venettä. Satamakonttorissa saimme vaihdettua uutta lukemista; minulla on vielä suomen kielistäkin lukemista jäljellä, mutta Ari on siirtynyt jo jokin aika sitten englannin kieliseen lukemiseen ja sai nyt taas muutaman uuden dekkarin.

Väki oli ystävällistä: saapumisiltana etsiessämme suihkuja, kysyimme yhdeltä mieheltä apua, hän ei tiennyt, missä suihkut ovat, mutta lähti heti kyselemään, vähän ajan kuluttua asiaan tuntui paneutuvan ties kuinka monta henkilöä ja selvisihän suihkujen paikka. Tuntui vaihteeksi mukavalta olla tavallisen kansan keskuudessa paikassa, jossa ei vilise turisteja. Kesällä tilanne voi olla toinen, silloin Nazare on kuulemma erityisesti ranskalaisten turistien suosikkikohde, eikä ihme, rannat ainakin ovat upeita. Runsas irtokoirien määrä satama-alueella ihmetytti, mutta kilttiä koiria ne tuntuivat olevan. Nazaressa, kuten yleensäkin Portugalin satamissa, laiturit ovat lukkojen takana ja vartija (tässä tapauksessa satamapoliisi) kävelee alueella läpi vuorokauden.
Kalastajat viihtyivät satama-altaan reunalla ja saivat kalojakin.
Kaupunki itsessään on viehkeä ja oma erikoisuutensa on yksi sen osa, joka sijaitsee korkean töyrään päällä. Sinne nousimme hissivaunulla ja kävelimme alas. Kaupungilla näkyi paljon täysin mustissa asuissa käveleviä naisia. Lauantai oli sateinen päivä ja lämpötila vain noin 15 astetta; pikku hiljaa täytyy kai tottua pohjoisen viileämpiin ilmoihin. Sateen jälkeen lämpötila toki nousi vähän. Sunnuntaina oli aurinkoisempi päivä, lämpötila noin 17 astetta. Sunnuntailounaalla sataman läheisessä ravintolassa oli mielenkiintoista seurata, miten paikallisia oli aterioimassa kolmen sukupolven voimalla. Espanjankin puolella kiinnitimme huomiota siihen, miten sunnuntain sukulounaat olivat yleisiä.
Kalojen kuivatusta Nazaren rantakadun varrella.

Maanantain vastaisena yönä heräsimme kohta nukahdettuamme melkoiseen paukkeeseen. Kaupungissa oli ilotulitus, olihan vaihtumassa vuorokausi ja 25.4. on Neilikkavallankumouksen vuosipäivä. Se oli yleinen vapaapäivä, mutta kuitenkin kaupat olivat auki. Maanantaina sää oli jälleen kesäisempi: sadekuurot olivat ohitse ja vaikka lämpötila varjossa oli vain 19 astetta, niin auringossa ja tuulen suojassa oli suorastaan kuuma.

Tiistaina 26.4. jätimme Nazareen ja suuntasimme kohti Figueira da Fozia 35 mailin päähän. Aamu oli lähes täysin tyyni, mutta ennen puolta päivää virisi luoteistuuli. Tuulta oli vain 3-5 m/s ja tällä kertaa oli todella leppoisaa purjehdusta: vene juuri ja juuri nousi oikeaan suuntaan, mutta kulki mukavasti 5-6 solmua.  Maininkikin oli matalahkoa; ulkona kannella tuntui aivan kuin sitä ei olisi lainkaan, mutta kyllä sisällä sai seisoa tukevasti ja pidellä kiinni, sen verran vene keinui. Tuollaisia kelejä toivoisi useamminkin.

Figueira da Fozissa oli pari vierasvenettä, joista saksalaisvene oli matkalla pohjoiseen. Todella vähän on ollut veneitä liikkeellä, emmekä ole tavanneet juuri ketään pohjoiseen päin menijöitä. Sisään kirjautuminen tapahtui jälleen vähän pidemmän kaavan mukaan; piti asioida sekä viranomaisten luona että satamakonttorissa, jotka olivat eri rakennuksissa. Satama on hyvällä paikalla, aivan kaupungin keskustan vieressä ja suihkutilat ovat todella siistit.

Figueira da Fozissa vietimme keskiviikkopäivän. Silloin pyöräilimme, hoitelimme kauppa-asioita ja päivän kruunasi sauna! "Health Centerissä" oli paitsi kuntosalia, palloiluhalleja, uima-allas niin myös sekä turkkilainen että tavallinen sauna, jossa oli jopa löylyastia ja siellä sai ihan kunnon löylytkin.

Figueira da Fozin jälkeen oli tarkoituksemme mennä Porton kohdalla olevaan Leixoesen satamaan, mutta kun se oli tulomatkalla ollut suljettu, niin onneksi nyt kysyimme asiaa ja saimme kuulla, että se on edelleen suljettu. Siellä oli tapahtunut jokin lähellä olevan petrokemian tehtaan räjähdys, minkä vuoksi satama on ollut suljettuna. Niinpä uusi suunnitelmamme oli suunnata Povoa de Varzimiin. Matkaa sinne tuli 76 mailia, mikä on melkoisen pitkä matka ehtiä päivän valolla, joten se tiesi aikaista herätystä. Köydet irrotimme puoli seitsemän aikaan hieman ennen auringon nousua. Sen verran oli kuitenkin valkeutta, että näimme hyvin lähteä satamasta ulos. Tosin näkyvyyttä haittasi samaan aikaan jokilaaksoa pitkin merelle valuva sumu, joka hälveni heti, kun pääsimme aallonmurtajasta ulos.
Figueira da Foz jää taaksemme. Kuvan oikeassa laidassa joelta vyöryvää sumua.

Tuuli oli heikkoa 2-3 m/s ja tyypillistä Portugalin rannikolle, pohjoisen puoleista. Sääennusteet ovat luvanneet välillä länttä, välillä jopa lounasta, mutta harvoja ovat ne hetket olleet, jolloin on saatu puhallusta muualta kuin pohjoisen puolelta. Koska tuuli oli niin heikkoa, niin koko päivä meni koneajolla. Iso purje nostettiin avuksi, kun se juuri jaksoi pysyä vedossa läiskimättä (vähentää kuitenkin veneen keinuntaa puolelta toiselle). Hyvissä ajoin klo 19.40 (eli reilua tuntia) ennen pimeän tuloa saavuimme jo tuttuun Povoa de Varzimiin, jossa oli hyvin tyhjää, olisiko ollut yksi muu vierasvene. Eipä siinä illalla muuta ohjelmaa kaivattu kuin suihku, iltapala ja seuraavan päivän reittipisteiden katsominen ja olimme valmiit nukkumaan.

Kaste oli yöllä kova ja aamulla joka paikka oli todella märkää ja lämpötila Povoa de Varzimissa klo 7 oli vain 8 astetta! Tulomatkallakin samoilla seuduilla oli kylmiä öitä (kylmän verivirran vaikutusta?). Auringolla on kuitenkin kumma voima; nopeasti auringon nousun jälkeen lämpötila kohoaa useita asteita. Perjantaiksi 29.4. oli varattu vain 19 mailin matka Viana do Casteloon, mutta lähdimme jälleen ajoissa liikkeelle (klo 7.30). Ajattelimme, että ehdimme samana päivänä katsella Viana do Casteloa ja mahdollisesti jatkaa matkaa jo lauantaina. Viana do Casteloon saavuimmekin sitten jo hieman ennen puolta päivää. Nyt kiinnityksenä oli jälleen pohja-ankkurit, vaikka yleensä vuorovesialueella on ollut aisapaikat.  Ruuan jälkeen suuntasimme kaupungille ja kaupunkihan oli ihastuttava. Oli viehättävä rantabulevardi ja vanha kaupunki oli aidon oloinen. Turisti-infossa oli ihana nainen, joka innostui selostamaan, millaisia traditioita kaupungissa on seuraavana päivänä. Tämähän meidän täytyi nähdä, joten päätimme viipyä ainakin sunnuntaihin asti. Perjantaipäivä oli ollut merellä heikkotuulinen (tietysti luoteesta, joten koneajoa jälleen) ja noin 15 asteinen, mutta maissa oli utuisesta säästä huolimatta noin 23 astetta.

Vapun aattona lauantaina kiipesimme Viana do Castelon pohjoispuolella olevalle korkealle mäelle. Sinne nousimme satoja portaita, mutta palkkioksi ylhäältä avautui hyvät näkymät kaupunkiin. Mäen huipulla oli kirkko. Kaupungilla näimme vauhdikkaita kansantanssiesityksiä. Illalla katselimme, miten kesän alkamisen merkiksi koristeltiin taloja kukilla. Praca da Republica -aukion ympärillä oleviin taloihin ripustettiin komeita kukkaseppeleitä ja muuten talojen oviin ja postiluukkuihin ilmestyi tietyn keltaisen kukan oksia. Vappupäivä on sitten kuulema lähinnä poliittinen juhla. Joka tapauksessa kaikki paikat ovat silloin kiinni, niin sellaiset kaupat, jotka muuten ovat joka päivä auki kuin myös esim. nettipaikkakin.
Vauhdikasta tanssia.

Jälleen Viana do Castelossa kuten aiemminkin matkan varrella ihastelimme sitä, miten täällä lapsia ja nuorisoa opetetaan purjehtimaan. Jollia oli lukuisia ja lauantaipäivä kului heillä purjehduskoulun merkeissä.

Tämä Viana do Castelo jäikin meillä Portugalin viimeiseksi satamaksi, sillä reilun 10 mailin päässä on jo Espanjan raja. Portugalista olemme todella tykänneet. Etukäteen emme osanneet odottaa mitään erikoista, kuvittelimme vaan, että Portugali on läpimenomaa matkalla Etelä-Espanjaan, mutta tämä on ollut ehdottomasti tutustumisen arvoinen (tulomatkalla viivyimme lähes kuukauden ja nyt paluumatkalla vajaan kolme viikkoa). Kauemminkin olisimme viihtyneet.

Mielenkiintoista on ollut huomata, miten hyvin Portugalissa pärjää englannilla. Espanjassa oli pakko itsekin opetella espanjan sanoja, kun ei siellä aina oikein englantia osattu. Toinen mielenkiintoinen kielijuttu: jo kaksi kertaa portugalilaiset ovat tunnistaneet keskenämme puhumamme kielen suomen kieleksi. Ihmiset ovat olleet Portugalissa tavattoman ystävällisiä ja avualiaita: jos olemme hieman epätietoisen näköisinä katselleet ympärillemme, niin jo on joku kysynyt, voiko auttaa tai joku toinen on lähtenyt näyttämään, mistä voi ostaa leipää; saunatiloissakin yksi pikkutyttö oli heti pyytämättä auttamassa, kun harhailin etsimässä suihkutiloja (koetti portugalilla, englannilla ja elekielellä neuvoa ja lähti sitten näyttämään) jne. Jännä tapaus sattui vapun aattona, kun hetken alhaalla tähyilimme, mistä pääsemme nousemaan ylös mäelle, niin jo yksi vanhempi mieshenkilö alkoi neuvomaan. Eikä tässä kaikki: kun hän sattui näkemään meidät illalla kaupungilla, niin hän kysyi, löysimmekö reitin ja kävelimmekö todella ylös (tällä kertaa kommunikointi tapahtui portugaliksi muutaman englannin sanan ja elekielen avustuksella!).

Etelä-Espanjan ja Portugalin vesillä kalanpyydykset ovat vaatineet jatkuvaa tarkkaa tähystystä. Niitä on välillä ollut aivan mahdoton määrä ja joskus merkit ovat riittävän korkeiden salkojen päässä olevia riittävän isoja ja näkyviä lippuja, mutta usein salko on lyhyt tappi ja lippu pieni rispaantunut riepu. Onpa näkynyt välillä vain pelkkiä kohoja ilman mitään lippuja. Maininkien ja aaltojen seasta niiden erottaminen on työlästä. Turha on edes kuvitella, että merkkijonoja kiertäisi; pääasia, että ajaa niistä sen verran kaukaa, ettei törmää niihin eikä aja lipun ja sen vieressä olevan kohon välistä; epäilemme, että siinä välissä on köysi. Olisikohan EU:ssa tekeillä mitään direktiiviä kalanpyydysten merkinnästä?

Yöllä oli satanut vettä ja vappupäivä valkeni harmaana, mutta lämpötila oli jo aamulla (ennen klo 7) 15 astetta ja myöhemmin päivällä aurinkokin näyttäytyi pilvien raosta. Nyt jätimme Viana do Castellon sataman ja otimme suunnan kohti Espanjaa. Tuuli oli hämmästyttävästä suunnasta, etelästä ja voimakkuudeltaan reilut 10 m/s. Purjehdimme pelkällä keulapurjeella (ei ihan täydellä) ja alkumatkasta kuljimme mukavasti 5-6 solmua. Loppumatkasta tuuli yltyi ollen enimmillään 35 solmua (18 m/s), tässä vaiheessa veneellä olikin nopeutta 7-8 solmua ja kävipä GPS:ssä välillä nopeuslukemat 9,9 solmuakin. Mitään ongelmaa kulussa ei kuitenkaan ollut. Vauhdikkaan purjehduksen päätteeksi saavuimme jo tulomatkalta tuttuun Pohjois-Espanjan satamaan Bayonaan. Matkaa oli taitettu 35 mailia ja kun köydetkin oli jo kiinnitetty, niin aikaa oli lähdöstä kulunut vain 5,5 tuntia. Figuerira da Fozissa tapaamamme saksalaisvene on täälläkin ja naapurinamme on harvemmin nähty, israelilainen purjevene. Vene on aivan upouusi 40-jalkainen Dufour, juuri Ranskasta haettu ja matkalla kotisatamaan. Paikallisilla veneillä oli ollut oma pieni kilpailunsa ja illan suussa satamaan saapui yksi vene masto kolmeen osaan katkenneena eli keli oli vaatinut veronsa.

Tällä hetkellä sää on epävakainen ja länsipuolella oleva matalapaine tuo navakkaa etelän puoleista tuulta. Välillä paistaa komeasti aurinko ja on lämmintä, mutta sitten taas tulee vettä, joko pientä tihkusadetta tai ihan kaatosadetta. Tälle Finisterren alueelle on jälleen kerran luvattu myrskyä, joten täällä Bayonassa olemme ainakin pari päivää ja sitten katselemme pohjoispuolella olevia riaksia (eli meren lahtia, jotka ovat täällä poikkeuksellisia). Viikon sisällä kuvittelemme olevamme La Corunassa, jonka jälkeen odottelemme vaan sopivaa Biskajan ylityskeliä. Sääennusteissa on tosin tulossa pohjoisen puoleisia tuulia, joten voi olla, että olemme täällä kauemminkin ja vastaavasti La Corunaan saavumme vasta joskus ensi viikolla. Olemme kuitenkin edenneet Etelä-Portugalista omasta mielestämme sen verran vauhdikkaasti, että meillä ei ole tällä hetkellä mitään kiirettä. Tavoitteemme on päästä toukokuun aikana Biskajan ylitse.


Paluu lokikirjaan
Paluu etusivulle