20.6.2005 Kalmar (Ruotsi)
Juuri kun olin saanut Scheveningenissä edellisen jutun valmiiksi, niin sielläkin tuli (edellisen kerran Ranskassa Dunderquessa) tullin ja maahantuloviranomaisen edustaja käymään veneellä. Passeja ja veneen papereita he syynäsivät ja tullin virkailija kävi jopa vilkaisemassa venettä sisältä. Maahantuloviranomainen oli kovin kiinnostunut passeissamme olevista Marokon leimoista (keväällähän kävimme Fuengirolasta käsin päivämatkalla Marokossa). Hän kyseli tarkasti, millainen matka se oli ja millaisella aluksella menimme Gibraltarin salmen ylitse. Vähän ihmettelimme, miksi noin tarkkaa selvittelyä (olemmeko jollakin epäilyttävien listalla!). Eivät he kuitenkaan ainoastaan meillä käyneet, vaan olivat käyneet Cabanellakin heti heidän Scheveningeniin tulopäivänään.
Hollannin viranomaiset tarkastamassa papereitamme.
Keskiviikkona 8.6. oli luvattu edelleen tuulta pohjoisenpuolelta eli meille vastatuulta, mutta edellisiä päiviä selvästi heikompana, joten silloin lähdimme jälleen matkaan. Koska aikomuksemme oli mennä pitkä pätkä (jos tuulet ovat kelvolliset ja jaksamme), niin nyt emme piitanneet vuorovesivirroista; ehtii siinä tulla niin myötä- kuin vastavirtojakin. Niinpä lähdimme, kun aamulla sopivasti ehdimme. Alku oli vastavirtaa ja koneella ajellen etenimme noin 4 solmua. Onneksi tuuli oli ennusteiden mukaisesti heikkoa, joten merenkäynti ei tehnyt kulkua epämukavaksi vasta-aallokkoonkaan. Päivän aikana näimme öljynporaustorneja. Muuten ei oikein mitään erikoista tapahtunutkaan tai näkynytkään. Matka eteni pilotin ohjatessa, toisen meistä tähystäessä ja toisen (tai välillä molempienkin) lukiessa. Illalla pääsimme hetken aikaa purjeinkin, mutta sitten tuulen heikentyessä vene jäi lähinnä keikkumaan aalloille ja purjeet läpsähtelivät, joten koneajolla meni koko yö ja vielä osa seuraavaa päivääkin. Yöllä meni lukuisia laivoja ulompana merellä ja kalastusaluksia meidän ja mantereen välillä. Yö oli kylmä, alimmillaan reilusti alle 10 astetta.
Torstaipäivä meni samalla mallilla, tuuli oli heikkoa, mutta iltapäivästä virisi sen verran, että pääsimme muutaman tunnin jälleen purjehtimaan. Yksi asia, mitä ihmettelimme tavattomasti, oli veden pinnalla olevat kummalliset vaahtokokkareet. Emme kerta kaikkiaan keksineet, mitä ne olisivat olleet. Oliko öljynporaustorneilla tapahtunut jotakin, jonka seurausta ne olivat.
Kohtaamisia merellä - tavoitimme Cabane III:n Pohjanmerelläkin.
Vaahtoa.Lähtiessämme Scheveningenistä olimme vähän laskeskelleet, että pääsisimme Elben suistoon perjantai-iltapäivän nousuvedelle eli myötävirralle. Torstain aikana alkoi kuitenkin näyttää, että meillä voisi olla mahdollisuuksia ehtiä jo perjantain vastaisen yön myötävirralle ja näin siinä loppujen lopuksi kävikin. Tämä toinen yö oli lämpimämpi kuin edellinen, mutta pilvinen taivas teki sen pimeämmäksi. Elben suistoalueelle saavuimme juuri pimeän laskiessa. Laivaliikenne Elbelle oli tällä kertaa erittäin vilkasta molempiin suuntiin. Vaati tarkkaa tutkimista, mitkä ovat laivan valoja (joissakin niissä on todella heikot valot kokoonsa nähden) ja mitkä väylän poijujen valoja. Hyvin matka taittui, vaikka kriittisimmissä paikoissa en arvannut mennä nukkumaan; tuntui, että tarvitaan kaksia silmäpareja. Myötävirta osui juuri kohdalleen ja etenimme välillä reilua 9 solmua. Aamuyöstä klo 3.30 olimme Kielin kanavan suulla Brunsbüttelissä, jossa jouduimme odottamaan noin tunnin ennen sulkuun pääsyä. Saksan sota-aluksia oli sulut täynnä ja pari laivaa pääsi vielä edellämme sulkuihin. Brunsbüttelissä samoin kuin Kielin kanavan toisessa päässä Holtenaussa on kaikkiaan 4 sulkuallasta, joista kahta pienempää (ja vanhempaa) käyttävät huvialukset, mutta myös pienemmät laivat.
Saimaan kanavan sulkuihin tottuneina näissä sulutuksissa ei edes huomaa liikkuneensa johonkin suuntaan. Niissä on altaan reunalla kelluvat ponttonit, joiden rinnalla vene nousee tai laskee riippuen siitä, onko merellä ylä- vaiko alavesi. Päästyämme Kielin kanavaan päätimme jatkaa saman tien matkaa kanavan varrella olevaan Rendsburgin kaupunkiin, jossa emme olleet tulomatkalla pysähtyneet. Perillä olimme noin klo 11.30 ja taivalta oli takana 279 mailia, Biskajan jälkeen pisin legimme. Totesimme, miten kevyessä kelissä yöpätkät sujuvat ihan mukavasti. Yötkin ovat lyhentyneet huimasti pohjoisemmaksi päästyämme. Illalla näkee ulkona lukea lähes klo 23 asti ja aamulla jälleen jo ennen klo 5 (Keski-Euroopan aikaa). Mietimme, miltä mahtaakaan tuntua, kun pari viikkoa myöhemmin Pohjois-Itämerellä ei oikein pimeää olekaan, vain kaksi hämärää vastakkain.
Tässä välissä maat olivat vaihtuneet nopeasti. Viikkoa ennen Kielin kanavaa olimme olleet Ranskassa. Välillä olimme vierailleet Belgiassa ja Hollannissa, ja sitten olimmekin jo Saksassa. Kaupungilla liikkuessa päässä tuntui välillä kielten sekamelska. Ranskassa olimme olleet jälleen täysin ummikkoja; on se vaan avuton olo, kun toinen puhuu jotakin, emmekä ymmärrä lainkaan, mistä on kysymys. Sen verran olimme oppineet matkan varrella espanjan sanoja, ettei siellä enää ollut samaa täydellistä tajuamattomuuden tunnetta. Belgiassa ihmiset tuntuivat osaavan todella hyvin englantia. Saksassa olikin taas uusi tunne, kun jonkin verran ymmärsimme kieltä, mutta emme kyllä ykskaks itse osanneet alkaa saksaa käyttämään; niin kauan olimme välillä toimineet englannilla.
Pohjanmeren jäätyä taakse voisi kuvitella olevan huojentavaa, kun ei tarvitse enää miettiä vuorovesiä. Kuitenkin täytyy todeta, että alkumatkan jännityksen jälkeen totuimme jo vuorovesitaulukoiden ja virtakarttojen lukemiseen niin, että eipä ne rasittaneet. Päinvastoin välillä niitä hyväksikäyttäen etenimme todella vauhdikkaasti ja joskus ylävedellä oli hyvä todeta, että muuten matalassakin paikassa on varmasti vettä riittävästi. Toki unohtaahan niiden olemassaoloa ei saanut missään tilanteessa. Kielin kanavaan päästyämme mieltä huojensi se, että olimme selvinneet Pohjanmeren joskus ankaristakin olosuhteista niin kevyillä tuulilla. Pohjanmeri oli meille mennen tullen helppo meri (navakka/kova luoteistuuli alkoi juuri, kun odottelimme kanavaan pääsyä). Samalla pieni haikeus kävi mielessä: tavallaan matkamme oli siltä osin ohitse, että loppumatka on tuttuja vesiä ja sellaisia paikkoja, joihin ehtii muulloinkin kesälomalla. Mennessämme Kielin kanavasta länteen päin kaikki oli ollut uutta ja nimenomaan mahdollisia vain tällaisella pidemmällä "lomalla".
Rendsburgissa viivyimme kaksi yötä. Marina on suojaisessa lahden sopukassa, jota ympäröi vihreät rantapusikot. Maisema on tietysti aivan eri näköinen kuin vuorovesialueella, kun emme ole missään kolhossa satama-altaassa, vaan puut voivat kasvaa aivan veden rajassa. Tuli tunne kuin olisi jossakin luonnonsataman rauhassa, kuitenkin kaupungin keskusta on vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä. Kaupunkikin on hyvin vihreä runsaine puistoineen ja lammikoineen - kokonaisuutena kaunis paikka.
Rendsburgin sataman vihreyttäRendsburgissa ollessa huomasin, miten riippuvainen minä (ei suinkaan Ari) olen tietokoneesta. Tietokoneen laturi hajosi ja heti oli tunne, miten ihmeessä pärjään ilman konetta. Ihmettelin, miksi sitä niin kaipasin; eihän sillä pääse edes nettiin (tai pääsisi, mutta kännykän kautta GPRS-yhteys on kamalan kallis ulkomailla). Vuoden varrella näiden nettijuttujen kirjoittaminen on tullut minulle yllättävän tärkeäksi asiaksi. Olen tullut samalla tavalla niistä riippuvaiseksi kuin joku toinen päiväkirjan kirjoittamisesta; tässä tulee samalla kirjattua itselle tapahtumia muistiin. Lisäksi ajattelin jo, että miten saamme kameran kuvat tallennettua ja ihan kätevää on ollut reittien suunnittelu tietokoneen karttaohjelmalla. Uutta muuntajaa kaupungilta ei löytynyt, mutta Ari sai jonkinlaista väkivaltaa käyttäen avattua muuntajan ja löysi piirilevyltä yhden liitoksen, joka vaati tinausta ja ongelma oli ratkaistu. Nyt se on tosin kasattu ilmastointiteipillä, mutta onneksi se ainakin toistaiseksi toimii.
Karttaa katsoessamme ihmettelimme, miksi rautatie tekee Rendsburgin alueella silmukan. Kaupungilla kävellessämme tajusimme, että Rendsburgin asema on lähes Kielin kanavan rannalla ja junan lähdettyä asemalta sen täytyy ylittää kanava yli 40 metrin korkeudella. Ennen sitä junan täytyy ensin nousta ylöspäin eikä se voi nousta kovin jyrkkää mäkeä. Tuo silmukka vastaa maanteiden serpentiinejä.
Sunnuntaina 12.6. jatkoimme matkaa Kielin kanavasta ulos. Holtenaun sulussa olimme yhdessä pienen laivan ja 11 veneen kanssa. Aamulla oli sadellut vettä, mutta Itämerelle päästyämme taivas selkeni. Kielin lahdella oli runsaasti veneitä liikkeellä, mutta itään päin menijöitä ei meidän lisäksemme juurikaan ollut. Meillä matka taittui mukavasti myötätuuleen pelkällä keulapurjeella. Ei ollut maininkia keikuttelemassa. Illaksi ehdimme Heiligenhafeniin, joka on todella iso marina. Siellä lienee useita tuhansia veneitä, vierasveneitä oli tällä kertaa vähän. Sunnuntaipäivän matkaksi tuli 54 mailia.
Ulos Holtenaun sulusta ItämerelleMaanantain vietimme Heiligenhafenissa, mm. pyykinpesussa. Aamupäivällä satoi välillä rankastikin vettä ja ukkonenkin jyrähteli, mutta illaksi tuli jo kaunis auringonpaiste. Oli kylmä päivä, vesisateen aikaan vain 12 astetta. Tiistaina piti olla etelänpuoleista tuulta ja alku olikin kevyttä kesätuulta, mutta sitten tuuli heikkeni ja kääntyi itään eli meille vastatuuleksi. Tuuli voimistui jatkuvasti ja aallokko oli jälleen menomatkasta tuttua Itämeren lyhyttä ja terävää - tökkivää kulkua ja vesi roiskui. Tuskastuttavan päivän päätteeksi olimme Darssen Ortissa, päivämatka 60 mailia. Olemme useana vuonna aiemmin menneet paikan ohitse, mutta nyt vasta ensimmäisen kerran pysähdyimme sinne. Rantaan tullessamme piti kaivaa esille noin vuosi sitten hautaamamme poijuhaka. Tästä eteenpäin pääasiallinen kiinnitystapa onkin taas poijut. Darssen Ortissa ei ole mitään hienoja palvelurakennuksia, vaan se on lähinnä luonnonsatama. Ympäristö on viehättävää luonnonsuojelualuetta komeine hiekkarantoineen.
Keskiviikkoaamu 15.6. olikin pitkästä aikaa ihanan kesäinen aamu; aurinko paistoi ja heti aamutuimaan oli lämmintä. Merelle lähdettyämme tosin saimme jälleen pukea pitkähihaista ja vähitellen paksumpaakin vaatetta. Tavoitteemme oli mennä yhtä kyytiä Kalmariin noin 180 mailia. Olimme mielessämme kuvitelleet, miten Itämerellä seilaamme leppoisassa myötä- / sivutuulessa kotia kohti; onhan lounaanpuoleiset tuulet sekä tilastollisesti että kokemustemme perusteella vallitsevat tuulet. Totuus ei noudattanut tilastoja: tällä kertaa tuulen virittyä meillä oli hyvin harvinaista koillistuulta, ei onneksi kovin kovaa (alle 10 m/s). Alistuneina päätimme purjehtia siihen suuntaan, mihin tuuli kuljettaa; menemme sitten joko Ruotsin etelärannikolle Ystadiin tai idemmäksi Bornholmin saarelle. Tuuli kuljetti päivän aikana noin 4 solmun nopeudella lähelle Ystadia, mutta sitten illan suussa se heikkeni niin, että jatkoimme matkaamme koneajona. Samalla päätimme ottaa jälleen suunnaksi Kalmarin. Laivoja oli nytkin liikkeellä aika lailla, mutta eipä niistä haittaa ollut. Yö oli puolikuutamossa kirkas ja selkeästi aiempaa lyhyempi.
Torstaina aamupäivästä voimistui jälleen koillistuuli eli meille vastatuuli Hanön lahdella, jossa aallokko on yleensä aina lyhyttä ja siis tökkivää. Päivä meni luoviessa, eikä vettäkään ihme kyllä roiskunut kamalasti; myöhemmin seilattiin jo aika heikossa tuulessa, kunnes Kalmarin salmeen päästyämme tyyntyi ja loppu ajettiin koneella. Olimme Darssen Ortista lähtiessämme kuvitelleet pääsevämme torstai-iltaan mennessä Kalmariin, mutta kyllä siinä vielä ehti tulla pimeä ennen kuin satama häämötti. Lähestyessämme Kalmaria ja salmen valoja tähyillessämme pohdin, kuinkahan monta kertaa olemmekaan saapuneet etelästä päin Kalmariin pimeän aikana eli oli tuttua touhua. Kalmariin on helppo tulla pimeälläkin, kunhan tuntee paikan, sillä muuten erilaisten valojen runsaus voi ensikertalaista vähän hämmentää. Perillä olimme perjantain puolella noin klo 00.40 ja matkaa oli tullut 202 mailia (GPS:n mukaan; lokimme lakkasi jälleen toimimasta muutama päivä sitten).
Kalmar on siitä kiva paikka, että kaupunki ei ole kovin suuri ja kaikki on lähellä venesatamaa. Perjantaina aioimme käydä kirjastossa netissä, mutta koneet olivatkin pari päivää pois käytöstä. Kirjastovirkailijan opastuksella löysimme kaupungilta toisen nettipaikan ja se oli vielä ilmainen (Kaggensgatan 40, ma-pe klo 8-16). Sataman yhteydessä olevassa turisti-infossakin pääsee nettiin, mutta se on vähän kallista (10 kr/15 min) ja sielläkään koneet eivät toimineet lauantaina ja sunnuntaina. Täällä pääsimme myös ensimmäistä kertaa Suomessa käynnin jälkeen saunaan (tai kävihän Ari Guernseyllä). Marinan pari vuotta sitten uusitussa palvelurakennuksessa on naisten ja miesten suihkujen välillä yhteinen sauna eikä siellä perjantai- ja lauantai-iltana ollut ketään muita, joten saimme nauttia löylyistä ihan kaksistaan. Tämä sauna on moniin muihin ruotsalaisiin (ja muihinkin eurooppalaisiin) saunoihin verrattuna sikäli poikkeava, että kiukaalla on kiviä (eikä pelkät paljaat vastukset) ja löylyäkin saa heittää. Tulikin ihan makoisat löylyt. Lisäksi kotoisia tunnelmia lisäsi se, että kaupasta löytyi ruisleipää (Fazerin revittyjä).
Tänne Kalmariin tullessamme aikomuksemme oli viipyä kaksi yötä, mutta pohjoisen puoleiset tuulet jatkuivat ja yltyivät, joten oleskelumme venähti. Nyt maanantaiaamuna olemme valmiit lähtemään liikkeelle ja luvassa on etelän puoleisia tuulia, joten aiommekin ottaa jälleen pitkän harppauksen kohti Suomea. Tällä hetkellä tavoitteemme on olla Saaristomerellä juhannuksen tienoilla (eli vajaan viikon kuluttua) ja pääkaupunkiseudulla kuun vaihteessa, jolloin vuokralaisemme lähtee pois. Eilen sunnuntaina Cabane III saapui viereemme reilun viikon erillään purjehduksen jälkeen. Täällä Kalmarissa on pitkästä aikaa useita suomalaisveneitä; yleensäkin Kalmar on se paikka, minkä eteläpuolella suomalaisveneitä ei juuri näy. Sää on jälleen muuttunut kesäiseksi, pari päivää on ollut reilusti yli 20 astetta.
Paluu lokikirjaan
Paluu etusivulle