Matkasuunnitelma


Vuoden purjehduksemme alustava aikataulu ja suunnitelma on näin etukäteen (maaliskuussa 2004) vielä melko avoin; tuntuuhan reilussa vuodessa olevan aikaa runsain mitoin, kun emme haaveile ehtivämme Välimerta kauemmaksi. Kuitenkin Biskajan lahden ylitystä suositellaan sopivien tuulien vuoksi elokuun aikana, mikä asettaa menomatkalle oman aikatauluvaatimuksensa ja vastaavasti paluumatkalla Biskajan ylitys ajoittuu toukokuulle.

Kesäkuun alkupuolella 2004 lähdemme Ristiinasta kohti Saimaan kanavaa ja Suomenlahtea. Kesäkuun puolivälin paikkeilla tapaamme vielä ystäviämme Helsingissä, minkä jälkeen varsinaisesti olemme matkalla. Hangon paikkeilla katsomme kelin mukaan, suuntaammeko suoraan Gotlantiin vai etenemmekö rauhallisesti upeasta saaristosta ja rannikosta nautiskellen.

Heinäkuun alkuun mennessä oletamme olevamme Kielin kanavassa. Hollannissa aiomme matkata pitkin kanavia ainakin välillä Lauwersoog - Amsterdam. Tämä lieneekin ainoita välejä, missä pääsemme kanaville veneemme 2 m:n syväyksellä ja masto pystyssä.

Heinäkuun puolivälin paikkeilla vierailemme Englannissa ja heinäkuun loppuun mennessä oletamme olevamme Ranskassa Brestin seudulla valmiina lähtemään sopivan kelin sattuessa Biskajan yli.

Tästä eteenpäin syys-, loka- ja marraskuun suunnitelmat ovatkin hyvin avoimet. Aikomuksemme on pysytellä Euroopan mantereen läheisyydessä, mutta täydellisesti emme ole sulkeneet pois ajatusta purjehtia Madeiralle, joskin sitä pidämme epätodennäköisenä. Portugalin rannikkoa etenemme verkkaiseen tahtiin etelään tutustuen paikkoihin ja paikalliseen elämään. Gibraltarista pujahdamme Välimerelle ja etenemme sen mukaan, mikä hyvältä tuntuu. Määräpäänä ovat ehkä Baleaarien saaret (Mallorca, Menorca), mistä  palaamme takaisin länteen päin.

Joulukuun alkuun mennessä aiomme olla jossakin Etelä-Espanjassa, jossa vietämme joulu-, tammi- ja helmikuun. Vielä emme ole talvehtimispaikkaa varanneet, mutta vaihtoehtoja olemme tutkiskelleet.  Mahdollisesti käymme välillä Suomessakin ja jossakin välissä nostamme veneen ylös pohjan puhdistusta ja kylkien vahausta varten.

Maaliskuussa lähdemme pikkuhiljaa palailemaan takaisin kohti pohjoista niin, että sopivien kelien sattuessa toukokuussa ylitämme Biskajan ja Itämerellä lienemme kesäkuun alkupuolella. Tavoitteenamme on saavuttaa kotisatama Ristiinassa viimeistään heinäkuun alkupuolella 2005.

Tällaiset ajatukset näin etukäteen. Emme aio pitää kiirettä, emmekä laatia mitään tiukkaa aikataulua, vaan yritämme nauttia kiireettömästä olotilasta. Aika näyttää, millaiseksi matka todellisuudessa muokkautuu.

Paluu etusivulle