Säätiedoista ja nettilinkkejä


Ruotsissa kuuntelemme sääennusteet yleensä sekä Ruotsin radiosta että VHF:n kautta (kanavalla 16 tulee ennakkoilmoitus ja sääennuste luetaan työskentelykanavalla). Saksassa tulee radion kautta erittäin perusteellisia sääennusteita. Mm. Veneellä ulkomaille -oppaasta löytyy säätiedotusten ajankohdat ja radiotaajuudet (v. 2003 painoksessa on tosin joitakin virheitä tai vanhoja tietoja). Espanjassa ja Portugalissa kuulimme VHF:n sääennusteita. Hankkimamme Navtexin kautta saamme yleensä seuraavien 24 tunnin ennusteen, mutta joskus siellä on ennakkovaroitus myöhemmin tulevasta kovasta tuulesta. Muuten tutkimme netin kautta tulevia säitä ja tuulia aina, kun siihen on tilaisuus (ja aika hyvin nettipaikkoja on löytynyt). Myös Suomen kautta voi ottaa tekstiviestinä sääennusteen numerosta 16161 kaikille Euroopan merille (ilman mitään suuntanumeroa ja v. 2004 hinta oli 0,84 €/ennuste). Kannattaa tulostaa etukäteen Weatherproofin-sivuilta (www.weatherproof.fi) tieto merialueiden koodeista, joiden perusteella sääennuste tilataan.

Suomessa ja Ruotsissa tuuliennusteet ilmoitetaan yksikössä m/s, mutta huomattava on, että useimmiten Saksasta eteenpäin yksikkönä onkin boforit. Toisinaan käytetään myös solmuja. Kannattaa olla tarkkana, että tulkitsee yksikön oikein.

Eniten käytämme seuraavia kahta nettiosoitetta:

Meri- ja maaennusteita ja paljon muutakin tietoa löytyy osoitteesta:
www.wetteronline.com

Pidemmän ajan kuvaa matalapaineista ja laajemmin sään kehittymisestä saa osoitteesta:
www.weather.unisys.com/mrf/9panel/mrf_850_9panel_eur.html
Samaan pääsee valitsemalla
www.weather.unisys.com
ja sitten vasemmalta valikosta MRF Model
ja sitten oikealta valikosta Europe ja sen jälkeen 850 mb Plots
ja lopuksi 9 Panel.
Tämä antaa tilannekuvan 850 mbar:n tasolla yläilmoissa (noin 1500 metrin korkeudessa). Vaihtamalla 1000 mbar saa kuvan maanpinnan tasolta. Olemme seuranneet tätä kautta sään kehittymistä jo useamman vuoden ajan ja mielestämme tämä ennustaa melko hyvin matalapaineet ja sitä kautta kovat kelit.

LISÄYS 2.5.  Vielä yksi nettiosoite, mistä olemme säitä tutkiskelleet:
www.windguru.com

LISÄYS 28.5. Lisää käyttämiämme sääennusteita (lähinnä sääkarttoja):
www.bbc.co.uk
www.ecmwf.int
www.met-office.gov.uk/weatherPaluu taustatietoja-sivulle
Paluu etusivulle