Lähtövalmistelut

Kirjoitettu Espanjassa maaliskuussa 2005

Teimme itsellemme valmisteluvaiheessa luettelon hoidettavista asioista ja mukaan tarvittavista papereista ja tässä tietoa niistä; jospa niistä olisi jollekin hyötyä. Tiedot perustuvat omiin kokemuksiimme ja muilta saatuihin vinkkeihin.

Mukaan otettavat veneen paperit:

Veneen ALV-todistus, ei meille välttämätön, sillä se vaaditaan v. 1987 ja uudemmista veneistä, mutta hankimme sen varmuuden vuoksi, ei ole kysytty.

Aluksen radiolupaa on kysytty useamman kerran ja sitä, onko veneessä tutka.

Venetodistus, veneen papereita kysytään Espanjassa ja Portugalissa joka satamassa.

Kansainvälinen huvivenetodistus, hankittiin uusi ennen lähtöä. Ei ole erityisesti kysytty, on riittänyt pursiseuran venetodistus.

Veneen vakuutuspaperit, vakuutusyhtiöltä saa englanniksi käännettynä, on kysytty usein. Portugalissa ja Espanjassa ei välttämättä huolita edes satamaan, jos ei ole vakuutusta.

Tietysti moottorin ja muidenkin laitteiden ohjekirjat.

Mukaan otettavat miehistön paperit:

Passi. Schengen-maissa passi ei ole välttämätön, mutta virallinen henkilöllisyystodistus täytyy olla (ajokortti ei kelpaa, Englanti ei ole Schengen-maa). Passi on kuitenkin kätevin. Kysytään Espanjassa ja Portugalissa joka satamassa.

VHF-todistus (radioaseman käyttäjän lupakirja), ei ole kysytty.

Kansainvälinen huviveneen kuljettajan lupakirja on molemmilla ennestään. Ei ole kysytty.

Kelan E111 -lomake, jonka nyt on korvannut kansainvälinen Kelakortti. Voi olla välttämätön, jos joutuu asioimaan paikallisessa terveyskeskuksessa.

Matkavakuutus.

EU-ajokortti. Suomalaisessa ajokortissa ei ole myöntämispäivää, jota on kysytty joskus autoa vuokrattaessa.

Miehistöluettelo (ajan tasalla oleva) pitää periaatteessa olla aina aluksessa. Ei ole kysytty, vastaavia tietoja on kyllä täytetty monissa satamissa.

Muita vinkkejä papereista:

Kännykän roaming-kumppanit kannattaa selvittää halvempien puheluiden vuoksi (ellei oma SIM-kortti automaattisesti valitse sopimuskumppanin verkkoa). Espanjassa kannattaa tutustua myös puhelinkoppeihin.

Visa-kortin numero kannattaa antaa jollekin kotimaahan. Jos Visa-kortti katoaa, niin sen kuoletusta varten tarvitaan kortin numero.

Valokopiot veneen (ja miehistön) papereista kannattaa antaa jollekin kotimaahan. Jos jotakin tapahtuu, niin onpahan tiedot tallessa (vaikka sitten joudutaan ilmoittamaan laitteita tai vene kadonneeksi).

Valokopiot passeista ym. papereista mukaan, helpompi alkaa hommata uusia papereita mahdollisessa katoamistapauksessa.

Pankkipalvelujen netin kautta hyödyntämistä varten tarvittavia avainlukulistoja tms. mukaan riittävästi.

Visa-Electron ja Visa yhdessä ovat osoittautuneet hyväksi yhdistelmäksi. Jos toinen ei kelpaa, niin muistaakseni aina on toinen kelvannut. Koska luottokortit ovat voimassa aina vuoden kerrallaan, niin jo vuodenkin reissulla sen joutuu uusimaan. Me saimme pankin kautta hoidettua asian niin, että vaikka Visamme olisi mennyt vanhaksi syyskuussa, niin se uusittiin jo toukokuussa ja näin se on voimassa ensi syyskuuhun eli koko matkamme ajan.

Saimme vinkin, että posti osaa paremmin perille, jos antaa satamakonttorin osoitteen kuin Poste Restanten, emme ole itse testanneet.

Muita hoidettavia asioita:

Valtakirja/valtakirjoja jollekin asioiden hoitoa varten kotimaassa

Postin hoitaminen. Itse olemme tehneet postissa tilapäisen osoitteenmuutosilmoituksen Arin veljen osoitteeseen. (Jotakin postia tulee aina, vaikka miten yrittäisi ennakoida kaiken.)

Laskujen suoraveloitukset

Vakuutukset:
vene (itse saimme parhaan tarjouksen Pohjolasta),
omat matkavakuutukset,
mahdolliset muutokset auton (meillä seisontavakuutuksessa) ja
kodin vakuutukseen (vuokralaisen vuoksi irtisanottava, vuokralaisella oma vakuutus)

Sähkön katkaisu

Kotipuhelimen sulku/katkaisu

TV:n lupamaksun katkaisu

Lehtien katkaisut/keskeytykset, samoin erilaisten jäsenyyksien postituksen katkaisu (kauppaketjut ym.)

Ammattiliittojen alennettu jäsenmaksu

Veroilmoitus. Miten se hoituu poissa ollessa? Esim. voi tulostaa netistä veroilmoituksen ja allekirjoittaa sen valmiiksi ja jättää asioiden hoitajalle Suomessa.

Verotuksen muutos, kun/jos tulot pienenevät reissuun lähtiessä.

Rokotus: perusrokotukset voimassa (jäykkäkouristus ja polio), otettiin hepatiitti-rokotus

Hampaiden hoidattaminen kuntoon ennen reissua.


Paluu taustatietoja-sivulle
Paluu etusivulle